Британската кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст в замъка Балморал - шотландската резиденция на британските монарси.

Най-дълго управлявалият британски владетел и най-възрастен монарх на планетата по-рано тази година отпразнува 70 години на трона.

След кончината й новият крал на Великобритания e синът й Чарлз. 

Как ще се казва той?

Той ще бъде наричан крал Чарлз III. Това беше първото решение на новия крал. Той можеше да избира измежду четири варианта -  Чарлз, Филип, Артър, Джордж.

Той не е единственият, който в момента е изправен пред смяна на титлата.

Въпреки че е престолонаследник, принц Уилям няма автоматично да стане принц на Уелс - това ще трябва да му бъде предоставено от баща му. Той е наследил титлата на баща си херцог на Корнуол - Уилям и Кейт сега са херцог и херцогиня на Корнуол и Кеймбридж.

Има и нова титла за съпругата на Чарлз - Камила, която става кралица консорт - терминът, използван за съпругата на монарха, посочва BBC.

Официални церемонии

Очаква се Чарлз да бъде официално провъзгласен за крал в събота. Това ще се случи в двореца Сейнт Джеймс в Лондон пред специалнен церемониален орган, който се състои от депутати и висши държавни служители.

Повече от 700 души имат право да присъстват, но като се има предвид краткото предизвестие, реалният им брой вероятно ще бъде много по-малък. На последното подобно събитие през 1952 г. присъстват около 200 души.

Първата декларация на краля

Британският крал не полага клетва, а излиза с декларация - в съответствие с традиция, датираща от началото на 18 век. След нея идва публичната прокламация, обявяваща Чарлз за новия крал, която ще бъде направена от балкон над Friary Court в двореца Сейнт Джеймс от служител, известен като Garter King of Arms.

Двореца Сейнт Джеймс

Той ще призове: "Бог да пази краля", а за първи път от 1952 г. насам ще прозвучи и националният химн с думите "Бог да пази краля".

Оръдейни салюти ще бъдат изстреляни от Хайд парк, Лондонската кула и от военноморски кораби, а прокламацията, обявяваща Чарлз за крал, ще бъде прочетена в Единбург, Кардиф и Белфаст.

Коронацията

Символичният връх на церемониите ще бъде коронацията. Тъй като се изисква сериозна подготовка, е малко вероятно тя да се случи скоро след възкачването на престола на Чарлз - кралица Елизабет наследява трона през февруари 1952 г., но не е коронована до юни 1953 г.

През последните 900 години коронацията се провежда в Уестминстърското абатство - Уилям Завоевателя е първият монарх, който е коронясан там, а Чарлз ще бъде 40-ият.

Самата коронация представлява англиканска религиозна служба, извършвана от архиепископа на Кентърбъри. В кулминацията на церемонията той ще постави короната на Свети Едуард върху главата на Чарлз - масивна златна корона, датираща от 1661 г.

Тя стои в основата на бижутата на короната, съхранявани в Лондонската кула, като се носи само от монарха в момента на самата коронация (не на последно място защото тежи внушителните 2.23 кг).

За разлика от кралските сватби, коронацията е държавен повод - правителството плаща за нея и в крайна сметка, то определя списъка с гости. Ще има музика, четене и ритуал по помазването на новия монарх с масла от портокал, рози, канела, мускус и амбра.

Новият крал ще положи клетва, като по време на тази сложна церемония той ще получи кълбото и скиптъра като символи на новата си роля, а архиепископът на Кентърбъри ще постави короната от масивно злато на главата му.

Ръководител на Британската общност

Чарлз застава начело на Британската общност - обединение от 56 независими държави и 2.4 милиарда души. За 14 от тези държави, както и за Обединеното кралство, кралят е държавен глава.

Тези държави, днес обединени в Общността на нациите , са: Австралия, Антигуа и Барбуда, Бахами, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Кристофър и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Нова Зеландия, Соломонови острови, Тувалу.