Пенсионирането в Италия е мечта за мнозина. От големите градове до малките населени места, от брега до планините и от Средиземно море до Адриатика, страната предлага разнообразни възможности за живот.

За да състави класацията на най-добрите места за пенсиониране в Италия, Travel + Leisure разговаря както с местни жители, както и с пътуващи, които често посещават държавата. Данни изданието черпи и от Faceboook група, наречена Retired Expats in Italy, в която хора от цял ​​свят споделят опит, отговарят на въпроси и обсъждат италианските данъци, жилища, пътища и други.

Според Expatica, приблизително пет милиона чужденци са живели в Италия през 2023 г., или около 8.8 процента от населението. Гражданите на Европейския съюз не се нуждаят от виза, за да се пенсионират там, като имат достъп до системата на общественото здравеопазване. Доходите от пенсии се облагат и в някои региони жителите могат да отговарят на изискванията за плащане на плосък данък от 7%.

Когато става въпрос за избор къде да се пенсионирате, други фактори - като климат, жилищни разходи, начин на живот, здравеопазване и налични дейности, влияят върху решението. След това трябва да прецените дали да наемете, да купите или да инвестирате в сграда за реновиране.

Въпреки че всеки пенсионер има различни нужди и предпочитания, можете да започнете с осем от най-добрите места за пенсиониране в Италия, според експертите.

Сицилия

Pixabay

Остров край континенталната част на Италия, Сицилия предлага ниска цена на живот и разнообразие от пейзажи - от плажове и планини до пустини и исторически градове. На източното й крайбрежие популярният туристически район Таормина изобилства от ресторанти, курорти, плажни клубове и древен амфитеатър, в който се провеждат концерти и събития.

Катания, където се намира международното летище, се намира в подножието на вулкана Етна, а Сиракуза е известна със своята барокова архитектура и археологически обекти. Столицата на Сицилия - Палермо, е динамичен град на северното крайбрежие с международно летище, а близкият Чефалу е красив крайморски град.

Островът е дом на добре запазени археологически обекти в Агридженто, Сегеста, Селинунте и Сиракуза. Вътрешността на Сицилия се състои от житни полета, маслинови горички, ферми и села, като в много от тях къщите се продават на цена от едно евро за тези, които желаят да ги ремонтират и живеят в тях.

Сицилианците са гостоприемни, храната е вкусна, вината са превъзходни, а пейзажът е зашеметяващ. В най-посещаваните от туристите градове обикновено се говори английски, а в малките населени места повечето жители говорят италиански или сицилиански диалект.

Пенсионерите в Сицилия се радват на спокоен начин на живот, пресни продукти, достъпни наеми и цени на жилища, както и на силно чувство за общност.

Пулия

Pixabay

Разположен по протежение на петата на италианския ботуш, Пулия има крайбрежна линия както на Адриатическо, така и на Йонийско море. Топлото време, малките градове, маслинови горички, плажове и спокойна атмосфера правят градовете тук прекрасни места за посещение и живот.

Основното летище е в Бари - столицата на региона и голямо морско пристанище. Един от районите с по-ниска цена за пенсиониране в Италия, Пулия също е дом на исторически градове, красива архитектура и обекти от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство. Използвайки Бари за сравнение, общите разходи за живот са с около 47 процента по-ниски от тези в Ню Йорк, а наемите са с около 84 процента по-ниски.

В Лече има добре запазен римски амфитеатър, бароковата базилика Санта Кроче и красивия Стар град. В Отранто се намира Арагонският замък от 15-и век, както и много бутици, продаващи всичко - от ръчно изработена керамика до дрехи. Алберобело е популярен с неверятните си бели сгради, разположени на извити хълмисти алеи, разпознаваеми по коничните си каменни покриви.

Пенсионерите, избрали за нов дом Пулия, могат да живеят близо до брега или навътре в селскостопанските районо. Според Italy Property Guides, „в Пулия едновременно имате тих провинциален дом и сте близо до град с всички удобства, от които се нуждаете.

Пътните връзки са добри, някои градове са разположени на автобусни и влакови маршрути, а билетите са евтини. Големи градове, като Бари, Бриндизи, Лече, Остуни и други, имат болници и търговски зони с големи супермаркети.

Лацио

Pixabay

Разположен в Централна Италия - на западния бряг, граничещ с Тиренско море, този регион включва планини, долини и крайбрежни равнини.

Главният град е Рим - дом на едно от най-натоварените международни летища в Европа и пристанището Чивитавекия. Пенсионерите могат да изберат Рим с неговите музеи, ресторанти, древни места и изискана атмосфера или близък малък град.

Лаура Ицковиц, жител на Рим от няколко години, казва:

„Кастели Романи (общност от 16 общини) биха били добро място за пенсиониране, тъй като предлагат живот в малък град, красива селска околност и лесен достъп до Рим.“

Исторически погледнато, много римски семейства строят вили в района, за да избягат от забързаното ежедневие.

Разходите за живот варират между градовете в Лацио, като Рим е най-скъпият, но дори и с него общите разходи за живот са с около 44 процента по-ниски от тези в Ню Йорк, докато наемите са с около 73 процента по-ниски. В удобния за пешеходци град няма нужда от кола, а достъпът до международното летище осигурява още едно предимство на живота в района.

Тоскана

Pixabay

Тази област в Централна Италия оправдава романтичната си репутация с нейните хълмове, лозя, реки, гори, замъци и очарователни градове. Регионът предлага 400 км средиземноморско крайбрежие, на което са разположени градове, като Виареджо, Ливорно, Маса и Карара.

Културно богатата дестинация включва Флоренция, Сиена, Пиза, Лука, Арецо, Сан Джиминяно и други. Според International Living, районът е един от най-популярните сред експатите и в повечето градове има англоезични хора.

 „В Лука се придържат към своите традиции, така че това е идеалното място да се потопите в културата и да се изгубите в храната, напитките и местните“, казва главният готвач Лука Морикони, който е израснал в градчето, пред T+L.

До Пиза, Сиена и Сан Джиминяно са разположени по-тихи малки градчета, идеални за пенсиониране. За пенсионерите, които обичат Тоскана и искат да живеят близо до морето, районът Виареджо е идеалното място.

Абруцо

Pixabay

Разположен в центъра на Италия, на около 50 км източно от Рим, регионът Абруцо граничи с Адриатическо море на изток и предлага крайбрежие, езера, хълмове, планини, лозя и три национални парка. Според статия от 2023 г. в International Living, Абруцо е регион за ловци на изгодни сделки, защото остава встрани от радара, въпреки своята привлекателност.

Ще намерите всичко - от селски къщи на ниски цени до вили, чията стойност пасва на всички бюджети. Разбира се, най-ниските цени са в малките села, но дори много от тях имат замъци и исторически паметници, ежедневни услуги и достъп до по-големите градове.

Livingcost.org сравнява разходите за живот в Абруцо с другите региони в Италия, като само в Умбрия е по-евтино. Очакваният наем за апартамент с три спални в центъра на града е 753 долара на месец, а капучино струва 1.48 долара.

От International Living посочват, че селските ферми в района осигуряват отлична сезонна продукция, а местните рибари доставят пресен улов на пазарите в региона. Типичната италианска закуска, включваща капучино и корнето (италиански кроасан), струва само $2.50.

Местата, които пенсионерите трябва да обмислят, включват крайбрежната община Пескара, богатата на история и култура Акуила, Терамо на Адриатическо море (дом на римски руини и средновековни църкви) и спокойния Скиави ди Абруцо.

С три национални парка, има изобилие от възможности за туризъм, ски и планинско колоездене, както и водни спортове, и голф. Университетите в Терамо, Киети, Пескара и Акуила също предлагат културни възможности.

Венето

Pixabay

Тази област в Северна Италия включва Венеция - известна със своите канали, история, хотели и ресторанти, но също така предлага римски руини, средновековни замъци, плажове, планини, красиви малки градове и големи населени места, като Верона, Падуа и Виченца.

Асоло има калдъръмени улици и средновековен замък. Крепостният град Конелиано се намира в сърцето на италианския регион Просеко. А Бардолино, на брега на Лаго ди Гарда, е домакин на няколко фестивала всяка година.

Докато повечето пенсионери във Венето разполагат с удобството да посетят Венеция, те вероятно ще изберат да живеят в някой от градовете наоколо. За тези, които искат да бъдат близо до каналите, е на разположение остров Бурано във Венецианската лагуна, обичан заради цветните си къщи.

Близкият крайбрежен Каорле предлага подобни пастелни жилища, както и пясъчни плажове. В средновековния крепостен Цитадела се организира ежегодно историческо събитие, включващо парад с факли, музика, фойерверки и състезания по стрелба с лък.

В красивия Верона се намират балконът и статуята на Жулиета от „Ромео и Жулиета“, операта Арена ди Верона и романтичната река Адидже. Освен това, градът, според Expatra, е отлична дестинация за пенсиониране. Данни на Numbeo сочат, че Верона е с около 44% по-евтина от Ню Йорк, а наемите са с около 80% по-ниски.

Ломбардия

Pixabay

Този регион в Северна Италия е известен с модерния Милано, бляскавото езеро Комо и много от градовете около него, включително Беладжо, Менаджио и Комо. Здравната система е отлична, а пенсионерите, които обичат градската лудница или провинциалната тишина, ще намерят и двете в Ломбардия.

Според Livingcost.org обаче, разходите за живот в Ломбардия са 1.35 пъти по-високи от тези в другите региони на Италия. За Милано Numbeo посочва, че разходите са с около 31 процента по-ниски от тези в Ню Йорк, а наемите - с около 61 процента.

Историкът Джамарио Вила прекарва голяма част от годината в Италия и описва областта Франчакорта в Ломбардия като „предлагаща рядка природна красота и прекрасен пейзаж, съставен от предалпийски планини, гледки към ледниково езеро, леко заоблени хълмове и разбира се, много лозя." Той добавя:

„Този ​​очарователен северноиталиански сценарий е завършен от перфектно запазени замъци, исторически вили и хилядолетни манастири, идеални за идилични разходки, колоездене и конна езда. Освен това Франчакорта предлага модерни, висококачествени услуги за възрастни граждани както в обществени, така и в частни заведения.“

Вила посочва още, че близостта на района до езерото Изео гарантира мека зима и умерен климат. Франчакорта е на един час от Милано - плюс за пенсионерите, които искат да се наслаждават на пазаруването и културните възможности на града, както и на удобно разстояние до средновековни дестинации, като Бреша и Бергамо. Летище Орио ал Серио- третото по големина в Италия, е наблизо.

Любителите на виното ще оценят живота сред лозята и както Вила отбелязва:

„Франчакорта е известна като най-добрата област в Италия за елегантни, класически пенливи вина, с устойчиво земеделие в основата на винопроизводството.“

Той споменава и отличната местна кухня с примери, като ризото с шафран, полента с езерна риба и оссобуко.

Лигурия

Pixabay

Разположен в Северозападна Италия, по протежение на Лигурско море, този регион често се нарича италианската Ривиера.

Известна с петте града на Чинкуе Тере, пристанището на Генуа, зехтина и кухнята, която включва морски дарове, фокачи, песто и вино верментино, Лигурия предлага меко време и красиво крайбрежие. Очарователният крайморски град Камоли има цветни домове, а средновековният стар град на Санремо - исторически вили.

Според Expat Exchange, „в Лигурия има няколко общности за пенсионери, предлагащи разнообразие от удобства, като басейни, фитнес центрове и социални дейности.“ В статията от 2023 г. се добавя:

„Цената на хубав дом с две спални в Лигурия може да варира от $150 000 до $400 000, а на имот с три спални - от $200 000 до $500 000.“

Пенсионерите в активната емигрантска общност имат културни забележителности за разглеждане, включително Чинкуе Тере, Palazzo Ducale в Генуа и катедралите и църквите в района.

Livingcost.org показва, че разходите за живот в Лигурия са 1.08 пъти по-високи от други региони в Италия. Според Numbeo, разходите за живот в Генуа - столицата на района, са с около 39 процента по-ниски от тези в Ню Йорк, а наемите - с около 81 процента.