СОФ Кънект - операторът на летище София, вече е сертифициран с Ниво 4 по програмата за акредитация за управление и намаляване на въглеродните емисии на летищата.

Летище София е първото в България с акредитация Airport Carbon Accredited Level IV - Transformation, която имат само още 8 летища в Европа (новото летище на Истанбул; парижките – Шарл де Гол, Бурже и Орли; Марсилия; Цюрих; Лондон-Лутън и Базел).  Акредитацията се определя от европейската асоциация на летищата ACI EUROPE. Най-високата оценка е Ниво 5. 

Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, посочва:

  • „Устойчивото развитие е най-важният приоритет за СОФ Кънект. Тази оценка потвърждава ангажимента на компанията към изпълнението на ЕSG стратегията и намаляването на въглеродния отпечатък в съответствие с глобалните климатични цели. Високата акредитация е резултат от целенасочените усилия и ангажираност на целия екип на летище София и демонстрира нашата решимост да постигнем пълна въглеродна неутралност до 2036 г.“

Компанията постигна акредитацията с важния принос на международното летище Мюнхен.

Той се изразяваше в направените изчисления на емисиите от дейността на летището и неговите партньори, на потенциала от мерки за намаляване на въглеродните емисии и траектория за пълна декарбонизация, а също и за адаптирането към изискванията на Ниво 4, както и изготвянето на планове за управление на въглеродните емисии и за партньорство със заинтересованите страни.

Лоренцо Ди Лорето, изпълнителен директор на международно летище Мюнхен, посочва:

„Горди сме с най-новото постижение на СОФ Кънект. Бихме искали да благодарим на Хесус Кабайеро за неговата визия и стремеж да превърне летище София в едно чудесно летище, както и на екипа за непрестанния му ангажимент към тази цел. Голямо признание заслужават екипа на Антоанета Стоянова – ESG директор в СОФ Кънект, и колегата ни Майкъл Обермайер, които работиха заедно, за да направят това постижение възможно, показвайки силата на дългогодишното партньорство между СОФ Кънект и летище Мюнхен.“

Майкъл Обермайер, ръководител на програмата за устойчивост и консултант в летище Мюнхен, сподели:

„Този успех беше възможен благодарение на отдадеността и ангажираността на екипа и цялата организация на СОФ Кънект! Беше изключително преживяване да преминем през процеса на подготовка на летище София за достигане на второто най-високо ниво в Програмата за въглеродна акредитация на летища. Наслаждавах се на всяка секунда“.

Стратегическият план на СОФ Кънект включва пълна декарбонизация с 15% компенсации до 2036 г. Летището реализира няколко важни инициативи за постигане на тази цел.

Закупи 34 електрически автомобила и няколко хибридни, участва в програмата на OMV за въглеродни компенсации, за да сведат до нула емисиите от автотранспорта и планира изграждането на собствени и на публично достъпни зарядни станции за електрически автомобили.

СОФ Кънект инвестира над 14 милиона евро за дигитализиране на процесите на летището, което е част от ESG стратегията на компанията.

Основните цели в плана за намаляване на емисиите на летище София включват и изграждането на соларна електроцентрала с капацитет от 20 мегавата с батерии за съхранение на произведената енергия. Тя се очаква да бъде завършена до 2035 г. и ще покрива значителна част от енергийните потребности на летището.