Хотелската верига Хилтън отвори врати в София през 2001 г., като оттогава насам се промени както хотелиерският бизнес, така и българската столица като дестинация.

Това коментира Марина Драголова, асистент мениджър продажби в Хилтън, в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио. 

"Хилтън изигра ролята на посланик на София на международната туристическа и бизнес карта. Индустрията на корпоративните събития също премина през няколко етапа за тези 23 години. Днес клиентите изискват качествено оборудване, заснемане и разпространение на техните конференции и форуми, а в България вече има компании, които предлагат такива услуги на много високо ниво". 

По думите на Драголова, едно от основните предизвикателства е, че България и София все още не са толкова утвърдени дестинации за събитийната индустрия, колкото Виена, Прага, Варшава или Амстердам. 

"Затова ние, хотелиерите от големите вериги, посещаваме много международни конференции, на които представяме нашата дестинация и разкриваме нейните възможности, и чак след това собствените ни продукти". 

Според Драголова, един петзвезден хотел като Хилтън не може да разчита само на приходите от нощувки, а трябва да ангажира всички останали звена и съпътстващи дейности.

Но това, което не се променя, е отношението към хората, а то е основният критерий за поддържането на петзвездния стандарт. 

Успя ли хотелиерската индустрия да се възстанови след пандемията? 

В отговор на този въпрос Марина Драголова заяви:

"Туристическият бранш вече се възстанови и много от дейносите се случват със същите темпове, с които и преди пандемията. Хората са отворени за пътуване, а в бързоразвиващите се сектори, като фармацевтиката и високите технологии, постоянно се провеждат събития и конференции. Те имат нужда от тази комуникация". 

Тя обаче уточни, че сроковете за подготовка на една подобна конференция намаляват с времето и ако преди едно подобно събитие се е подготвяло повече от година и дори две, сега се изисква то да се случи за четири или шест месеца. А за това е необходим голям брой хора, откъдето произтича и активното търсене на кадри в сектора. 

Според Марина Драголова, Хилтън е успял да задържи голяма част от своите служители по време на пандемията. Над 40% от хората, които работят в хотела, са с над 5-годишен стаж.

Това са хора, които познават продукта, харесват това, което вършат и всъщност са доказателство за една здравословна работна среда.

Как се привличат и задържат таланти? 

Според Марина Драголова:

"Хотел Хилтън е една много голяма школа, защото в неговата организация има различни звена - рецепция, хотелско домакинство, счетоводство, човешки ресурси, администрация, организиране на мероприятия, продажби и т.н. Компанията е отворена към младите хора и не изисква от тях да имат стаж, защото предпочита да обучава своите кадри. При нас започват работа и студенти, които се възползват от гъвкавото работно време и възможностите, които им се предлагат". 

Тя допълни, че работата в един голям хотел би помогнала на много младежи да се ориентират в кариерното си развитие, дори след това да не го продължат точно в този сектор. 

Какво е влиянието на туризма в българската икономика? 

"Нашата амбиция е в България да се организират все повече големи събития, в които се включват по над 200 души от световния бизнес. По време на своя престой тук те не стоят само в хотелите си, а излизат навън, запознават се със София и с това, което предлага градът. Това отваря и много възможности за чуждестранни инвестиции в страната", каза Марина Драголова. 

От тази гледна точна, по думите ѝ, хотелиерската индустрия е една "визитка" за България пред глобалния бизнес.