Samsung Electronics очаква печалбата на компанията за второто тримесечие на 2024 г. да скочи 15 пъти на годишна база. Бумът в сферата на изкуствения интелект (AI) повиши цените на усъвършенстваните чипове, които са в основата на прогнозата й за второто тримесечие.

Южнокорейският технологичен гигант е най-големият производител на чипове за памет, смартфони и телевизори.

Изявлението повиши цената на акциите на Samsung с над 2% в ранната търговия в Сеул.

Компанията обяви скок на печалбата от 10 пъти на годишна база през първото тримесечие на годината. За настоящото тримесечие тя прогнозира печалбата да нарасне до 10.4 трлн. вона (7.54 млрд. долара), в сравнение със 670 млрд. вона през миналата година.

Предварителните очаквания на анализаторите са за печалба в размер на 8.8 трлн. вона, по данни на LSEG SmartEstimate.

"В момента отчитаме скок в търсенето на AI чипове за центрове за данни и смартфони," казва Марк Анщайн, старши анализатор в базираната в Токио консултантска компания ITR Corporation.

Оптимизмът по отношение на AI е една от причините за ръста на фондовите пазари като цяло през последната година, който изведе щатските индекси S&P500 и Nasdaq до нови рекордни нива в сряда.

Пазарната стойност на гиганта в сферата на чиповете Nvidia премина 3 трлн. долара през миналия месец, като за кратко тя дори беше световен лидер по този показател.

"AI бумът, който подкрепи в значителна степен Nvidia, подкрепя печалбата и на Samsung и на целия сектор," допълва Айнщайн.

Samsung Electronics е основната компания на южнокорейския конгломерат Samsung Group.

През следващата седмица тя е изправена пред евентуална тридневна стачка, която се очаква да започне в понеделник. Трудов синдикат настоява за по-прозрачна система за бонуси и отпуски на служителите.