Броят на милионерите в световен мащаб ще продължи да нараства в следващите 5 години, става ясно от доклада Global Wealth Report на UBS.

В общо 52 от 56 разглеждани развиващи се и развити икономики между 2023 и 2028 г. ще се отчете ръст в броя на хората, притежаващи активи за над 1 млн. долара. 

Лидерството в следващите 5 г. ще се оглави от Тайван, където ще се наблюдава повишение на милионерите от 47%. Това ще се случи най-вече заради бума на индустрията за производство на микрочипове, както и все по-голямата имиграция на богати чужденци. 

Сериозен ръст по този показател ще има и в съседна Турция (43%), както и в Казахстан (37%), Индонезия (32%) и Япония (28%). 

Милионерите в САЩ и Китай пък ще се увеличат със съответно 16 и 8 на сто, докато сериозен спад ще има във Великобритания, където ще намалеят с 17%. В края на периода в общо 15 държави по света ще има повече от 1 млн. милионери. 

Най-много ще са те в САЩ (25.425 млн. души), Китай (6.5 милиона), Япония (3.6 милиона), Франция (3.3 милиона) и Германия (3.2 милиона). 

Над 2 милиона ще са топ богаташите и в още три държави – Великобритания, Канада и Австралия, докато топ 10 се допълва от Южна Корея и Италия. Почти без промяна ще останат в Гърция – около 80 хиляди души. 

Страните с най-голямо средно богатство 

Населението в Швейцария е начело по този показател, тъй като средното богатство на всеки гражданин възлиза на 709 хил. долара. Следват Люксембург (607 хил. долара) и Хонконг (582 хил. долара). 

САЩ заемат четвъртата позиция с 564 хил. долара - само 18 хил. долара повече от Австралия.  В челото са още Дания, Нова Зеландия, Сингапур и Норвегия.