Правителствата на страните от ЕС са демонстрирали разделение в мненията си относно митата върху вноса на китайски електромобили по време на необвързващо, но въпреки това важно гласуване, информира Reuters, позовавайки се на запознати източници.

Европейската комисия (ЕК), която контролира търговската политика на блока, определи временни мита в размер на до 37.6% върху електромобилите, внесени от Китай, за да се противопостави на несправедливите, според нея, субсидии, организира гласуване между страните членки.

Общо 12 страни от ЕС са гласували в подкрепа на митата, четири са гласували против, а 11 са се въздържали, според същите източници. Комисията се очаква да вземе предвид тези резултати при решението си дали да наложи окончателни мита.

Ако наистина предложи мита в края на своето разследване, те ще бъдат подложени на обвързващо гласуване сред страните членки на ЕС и ще бъдат наложени, освен ако 15 (65%) от тях не гласуват против.

Ако резултатите от проведеното тази седмица гласуване се запазят, окончателните мита, които обикновено са за период от пет години, ще влязат в сила.

Големият брой въздържали се обаче отразява колебанията сред много от страните членки на ЕС, които са наясно с аргументите на ЕК, че търговията трябва да се извършва при равни условия, но също така имат предвид риска от търговска война с Китай. Пекин вече заплаши с ответни мерки.

Германски автопроизводители, които са генерирали една трета от продажбите си през миналата година в Китай, призоваха ЕС да се откаже от митата, които ще важат не само за китайски производители, като BYD, Geely и SAIC, но и за произведени в Китай електромобили на западни автопроизводители, като Tesla и BMW.

При гласуването Франция, Италия и Испания са подкрепили митата, докато Германия, Финландия и Швеция са гласували "въздържал се".

Шведският министър на търговията Йохан Форсел заяви, че диалогът между ЕК и Китай за намирането на решение ще бъде много важен. Разследването на ЕК ще продължи още три месеца.

Като признак за компромис от ЕК са дали индикации, че може да обмислят по-ниски мита за електромобилите Mini на BMW, които са произведени в Китай, както и за модела Cupra Tavascan на Volkswagen, според запознати източници.