Брилянтно-сините сапфири изглеждат като късчета небе, донесени на Земята, а според едно ново научно изследване, тези скъпоценни камъни се формират на границата между кората на планетата и магмата, извираща от мантията.

"До този момент се смяташе, че сапфирите се образуват в самата мантия (средния слой на Земята) или в долните участъци на кората", коментира пред Live Science главният автор на изследването Аксел Шми - геолог от университета Къртин в Австралия, който е ръководил изследването, докато е бил в университета Хайделберг в Германия.

Той и неговите колеги обаче установяват, че сапфирите, всъщност, се "раждат" по-високо в кората - в сърцата на вулканите, където магмата се издига само на около 5 километра под повърхността.

„Можем да определим този регион като "шев", върху който се е образуват сапфирите“.

Сапфирите с качество на скъпоценен камък обикновено идват от разсипни находища на речни седименти, които измиват минералите от първоначалната им скала. Без тези изворни скали е трудно да се получи информация за това как са се образували скъпоценните камъни. 

Шмит и колегите му проучват вулканичното поле на Айфел в Западна Германия, създадено от вулкани за дълъг период, простиращ се от периода Креда (преди 145 милиона до 65 милиона години) до последното изригване преди 13 000 години.

То споделя много прилики с базалтовите вулканични полета, които често се идентифицират като източници на отлагания на сапфири. Въпреки това, то е много по-младо, което го прави обещаващо място за изследване на химията и възрастта на сапфирите, намерени там.

Сапфирите са направени от минерала корунд, който се състои предимно от чист алуминий и кислород. Но камъните съдържат и несъвършенства, които се включват в скъпоценния камък, когато се формира.

Използвайки съотношенията на радиоактивен уран и олово, изследователите определят възрастта на сапфирите. Учените разглеждат и различни версии на кислорода в камъните, които разкриват откъде идват химическите им градивни елементи.  

Те изследват 223 малки сапфирени зърна, които не са с качество на скъпоценни камъни. Така стигнат до извода, че сапфирите са се образували преди по-малко от 2.5 милиона години, което означава, че са се появили в края на вулканичната активност, която е формирала Айфеловото поле.

Техните кислородни молекули са подобни на тези, открити в магмените скали на повърхността. Това означава, че сапфирите се образуват на границата между повърхностната скала и магмата.

"Вероятната среда за това е ръбът на проникване на подземна магма, където околните скали се нагряват, разтопяват и се смесват в контакт с магмата“, обяснява Шмит.

Тъй като изследователите знаят дълбочината на магмата в Айфеловото поле, те успяват да определят дълбочината на тази формация на между  5 и 7 км. 

Следващата цел на Шмит е да намери минерални „пръстови отпечатъци“, които ще помогнат за определяне на произхода на сапфирите като начин за проследяване на веригите за доставка на скъпоценни камъни и осигуряване на етични бизнес практики.

Голяма част от сапфирите се добиват в развиващите се страни, където екологичното законодателство и защитата на човешките права не са толкова стриктни, колкото в развитите икономики.

Сапфирите не се използват толкова активно за подхранване и финансиране конфликти, колкото т. нар. „кървави диаманти“, но все пак има податки за злоупотреби с правата на човека от компаниите за добив на скъпоценни камъни, казват още учените.