Очаква се глобалното търсене на реактивно гориво да намалее, тъй като забавянето на потребителските разходи засяга бюджетите за пътувания. Това е промяна, която може да натежи върху цените на петрола през следващите месеци, според анализ на Reuters.

Световното търсене на петрол не отговаря на очакванията през първата половина на 2024 г. поради по-слабото от прогнозираното потребление в САЩ и Китай - двата най-големи петролни пазара.

Реактивното гориво съставлява около 7% от глобалното търсене на петрол и се очаква да бъде стълб на растежа тази година, тъй като пътуванията продължават да се възстановяват след пандемията.

Глобалното търсене на реактивно гориво възлиза на средно около 7.49 милиона барела на ден тази година до юли, което е увеличение с близо 500 000 барела на ден спрямо същия период на миналата година, според данните на Goldman Sachs.

Търсенето ще трябва да нарасне по-бързо през следващите месеци, за да изпълни прогнозата на банката за растеж от 600 000 барела на ден за годината. Това обаче изглежда по-малко вероятно, тъй като прогнозите показват ръст на търсенето от август до октомври само с около 400 000 барела на ден. 

Свиване на разходите

Големите американски авиокомпании и туроператори през последните дни изразиха опасения, че потребителските разходи се забавят, тъй като разполагаемите доходи са се свили, което би трябвало да натежи върху пътуванията.

Ръстът на потребителските разходи в САЩ е средно само 0.3% през трите месеца до юни, което е най-бавното увеличение от една година насам.

"Виждаме ограничен обхват за по-нататъшния ръст в търсенето на реактивно гориво - традиционно най-ориентираната на макро ниво продуктова категория, тъй като икономиката на охлаждането натежава върху търсенето на въздушни пътувания“, се посочва в коментар на Международната агенция по енергетика.

Търсенето на реактивно гориво в САЩ спадна рязко от постпандемичния връх от 1.95 милиона барела на ден през седмицата, приключила на 2 август, до само 1.6 милиона барела на ден миналата седмица. 

По-слабата икономическа активност може също така да влоши забавянето на световната търговия, което ще намали търсенето на въздушни товари, смятат анализаторите на Bank of America. Те отбелязват, че глобалната търговия се забавя през последните няколко години, тъй като търсенето в САЩ и Европа се пренасочва от стоките към услугите. 

Тази седмица Организацията на страните износителки на петрол намали прогнозата си за търсенето на петрол за 2024 г. за първи път от публикуването ѝ през юли 2023 г., докато МАЕ намали прогнозата си за 2025 г. И двете институции посочват като аргументи по-слабия от очакваното икономически растеж в Китай и на други места. 

Глобалното прекъсване на онлайн системите, което приземи десетки полети за няколко дни през юли, също е повлияло на търсенето на реактивно гориво. Вероятно това е причината потреблението на самолетно гориво в САЩ да спадне с около 10 000 барела на ден на годишна база през същия месец, казват от МАЕ.

„Макроусловията за транспортните горива се влошават доста бързо. Имайки предвид този контекст, ние вярваме, че по-широките тенденции в търсенето на реактивно гориво остават негативни“, посочват анализаторите на Bank of America. 

Дългосрочни последствия 

Някои по-дългосрочни фактори, като промените в потребителското поведение и развитието на технологиите, също удрят потреблението.

Подобрената ефективност и пробегът на по-новите самолети означава, че авиокомпаниите превозват повече пътници на по-дълги разстояния, като същевременно изразходват по-малко гориво, според анализатора на Rystad Уей Ран Ган.

Средната икономия на гориво на авиопревозвачите в САЩ се е повишила до 65.5 седалкови мили на галон през 2023 г. от 64.9 през 2019 г. "Седалкова миля" е термин в авиационната индустрия, използван за измерване на капацитета на авиокомпаниите. Той измерва на какво разстояние може да бъде превозен един пътник с един галон гориво. 

Промяната в потребителските предпочитания след пандемията за по-кратки вътрешни полети вместо далечни международни дестинации също е навредила на търсенето, казват анализаторите на Bank of America.

Междувременно, търговските войни между САЩ и Китай са намалили въздушния трафик между двете държави до една четвърт от това, което е бил преди пет години, според експертите на Goldman Sachs.

Международните пътувания извън Русия са спаднали с 40% спрямо нивата от 2019 г., тъй като много граници са затворени за руски пътници след руската инвазия в Украйна през 2022 г., добавят те.

Ако тези два маршрута бяха нараснали, подобно на останалите глобални въздушни пътувания, търсенето на реактивно гориво щеше да бъде с около 80 000 барела на ден по-високо, казват анализаторите.

Те очакват търсенето на реактивно гориво да продължи да нараства, но прогнозират, че забавянето от тези проблеми и подобренията в ефективността на въздушните превози може да доведат до коригиране на техните прогнози за търсенето на петрол, както и за цените през годината.