През 2019 г. шведският стартъп Einride се превърна в първата компания в света, управляваща електрически камион без водач на обществен път.

За разлика от много свои конкуренти, при тестовете нямаше шофьор на борда - въпреки че камионът беше контролиран дистанционно от човек, можещ да поеме управлението по всяко време.

Пет години по-късно пазарът на автономни камиони възлиза на над 35 милиарда долара, според Fortune Business Insights, като се очаква да се удвои до 2032 г.

Но пътят е труден за някои от първите играчи в сектора, като базираната в Сан Диего TuSimple, която се оттегли от NASDAQ и напусна американския пазар, за да се съсредоточи върху Китай. Базираната в Сан Франциско Embark пък освободи 70% от служителите си и беше придобита от Applied Intuition.

Въпреки това изглежда, че нещата вървят гладко за Einride, която миналата година сключи договори на стойност 3.6 милиарда долара и в края на 2022 г. получи финансиране от 500 милиона долара.

Компанията управлява хиляди камиони в седем страни, включително Швеция, Обединеното кралство и САЩ, а сега добавя Обединените арабски емирства (ОАЕ) към списъка си.

„Тя подписа сделка с 11-ото най-натоварено контейнерно пристанище в света - Jebel Ali в Дубай, за да изгради това, което основателят на Einride Робърт Фалк определя като най-голямата в света автономна мрежа за превоз на камиони.

Хардуер и технологии

Споразумението между Einride и DP World - един от най-големите пристанищни оператори в света, ще доведе до напълно електрически флот от камиони в пристанището, някои от които ще бъдат и автономни. В момента Einride провежда тестове, като операциите трябва да започнат през октомври.

До края на годината компанията се надява да постигне около 1600 ежедневни „движения на контейнери“, което, според нея, ще доведе до спестяване на 14 600 метрични тона въглероден диоксид годишно, което се равнява на премахването на около 3000 задвижвани с газ леки автомобили от пътя.

„Бих казал, че това е най-интригуващото доказателство за концепция и мащабно приложение на електрически и автономни транспортни системи в света,“ казва Фалк.

Пристанището ще разполага с флот от 100 електрически камиона, свързани чрез дигиталната операционна система на Einride, наречена Saga, която използва AI за оптимизиране на ефективността, като избира най-добрия маршрут за всяка работа, спестявайки енергия.

На практика, казва Фалк, това означава да се премине от „логиката на един шофьор на камион“ към роботизирана система. „Поехме по различен път, в сравнение с други автономни играчи, тъй като бяхме обсебени от създаването на магически AI, оптимизиране на транспорта и постепенен преход към осъществяването на тази промяна“, добавя той.

Този софтуерен компонент е оборудван и с двете предложения на компанията - електрически камиони с шофьор вътре или напълно автономни елкамиони. Но това разграничение не изисква твърде много фокус, според Фалк.

„Ние, всъщност, имаме само един продукт и това е транспортен капацитет“, казва той. „В основата си това, което продаваме, е транспортирането на стоки от точка А до точка Б. Ние сме хардуерни и технологични агностици. Ние не продаваме самата технология, ние продаваме услугата“.

Той прави сравнение с Apple, която проектира продуктите си в САЩ и след това възлага производството им на китайски фирми. По почти същия начин, казва Фалк, Einride предоставя хардуерни спецификации на съществуващи производители трети страни - включително утвърдени имена в производството на търговски превозни средства, като шведската Scania - и след това предоставя на собствените си клиенти софтуер и услуги за управление на получените превозни средства.

Автономно издигане

Сделката идва след друг договор за сътрудничество, подписан миналата година с Министерството на енергетиката и инфраструктурата на ОАЕ, за разгръщане на „мрежа за товарна мобилност“, наречена Falcon Rise, по протежение на участък от 390 км през Абу Даби, Дубай и Шарджа.

Проектът включва разполагането на 2000 електрически и 200 автономни електрически камиона, които ще използват осем станции за зареждане по протежение на участъка и има за цел да свърже ключови инфраструктурни зони, като пристанища, летища и индустриални зони. В момента е в ранен етап на развитие.

В бъдеще Falcon Rise ще разполага с приблизително един автономен камион на всеки 10 във флота, но засега Einride възприема по-консервативен подход.

„От общия ни инсталиран глобален капацитет 2 до 3% са автономни камиони“, казва Фалк. „Но след пет години процентът им ще нарасне до 20 до 25, а 15 години по-късно - 40 до 50%.“ Сегашният дял на автономните камиони може да звучи ограничен, но бавното и постепенно развитие е тайната на успеха на Einride, смята Фалк.