Само 0.027% от населението на САЩ се състои от столетници, според проучване на Бостънския университет. Това наистина е малка група, но се разраства. Само преди 50 години броят на столетниците в страната е едва 0.004% от населението, като почти се е удвоил през последните 20 години.

И се очаква да продължи да расте - изследване на Станфордския университет прогнозира, че половината от всички петгодишни деца днес ще доживеят до 100 години в бъдеще.

Въпреки че има много проучвания на това как да се храните по-здравословно и да практикувате полезни навици, за да добавите удължите живота си, понякога става дума за добавяне на нещо повече към дните ви, което ще да ви помогне да достигнете тази трицифрена граница.

Екипът на Travel + Leisure разговаря с няколко столетници, за да научи коя, според тях, е вълшебната съставка, която не само ги поддържа, но и ги кара да процъфтяват след всичките тези години.

Кит Уилсън, 101 години

За Кит Уилсън 101 се чувства „не по-различно от 70“. Всъщност, за нея „това са само цифри“. И изглежда, че нищо не може да я забави. Що се отнася до това как е стигнала дотук, тя го отдава на някои впечатляващи съвети, които получила в ранна възраст.

„Имах модел за подражание. Той винаги казваше: „Слагай единия крак пред другия и двигателят да работи“, казва тя. И точно това продължава да прави тя през всичките тези години, включително да ходи и да прави упражнения, доколкото може.

„Продължавам да съм заета. Много съм заета през цялото време.“ Уилсън, който живее в общност за пенсионери, отбелязва, че е човек, „ който просто винаги намира неща за вършене“.

Армин Мрук, 99 години

Проф. Армин Мрук, който има докторска степен по съвременна европейска история, прекарва по-голямата част от живота си, като преподава в различни университети. И докато работата му със студентите със сигурност е важна, създаването на програми за обмен е най-въздействащата и важна част от дълголетието му.

„Става въпрос за изграждане на мостове за вашата общност и вашето семейство. Тези мостове са важни“, споделя той и добавя, че страстта му през целия живот е да свързва хора, да ги учи и да помага на всеки да научи нещо ново за света около нас.

„Трябва да изпитвате страст към това, което правите. Трябва да имате воля и да водите активен живот. Не може всичко да ви е наред през цялото време. Трябва да сте достатъчно силни, за да преодолеете препятствията.“

Дорис Захорски, 100 години

Дорис Захорски споделя - подобно на Уилсън, че нейната тайна не само за дълъг, но и за щастлив живот е „да бъде заета“. Тя добавя: „Бъдете активни и продължавайте да се движите.“

Захорски дава още някои съвети на следващото поколение столетници: „Винаги опитвайте нещо ново, дори и да ви казват, че не можете да го направите.“

Милдред Китчънс, 104 години

Милдред Китчънс никога не е имала проблем да намери целта си. Тя е социален работник в Тексас по време на Втората световна война, Корейската война, войната във Виетнам и войната в Персийския залив. Освен това е учителка в гимназия по време на сегрегацията от 1962 до 1970 г.

Като социален работник тя помага да се открие първата клиника в Тексас за жени, които получават безплатно противозачатъчни. Гордее се с кариерата си и с факта, че е помогнала да се промени животът на жените в цялата страна.

„Знай какво искаш, намери начин да го получиш и не се отказвай“, казва тя и добавя: „Опитайте всичко“.

Рой Енглерт, 100 години

През 2023 г. - само година преди да навърши сто, ветеранът от флота от Втората световна война Рой Енглерт участва в Националните игри на САЩ за възрастни хора и печели златен медал на 400 метра. Той печели Humana Game Changer - награда, която се дава на спортисти, станали пример за здравословно остаряване.

Работата е там, че Енглерт не винаги е бил бегач. Всъщност, той не тича, докато не навършва 60 години, доказвайки, че никога не е късно да опиташ нещо ново.

„Мисля, че живях дълго, защото бях много активен през целия си живот, като съм и състезател по бягане от 40 години“, споделя Енглерт, когато го питат за тайната на дълголетието му. „Всички мои лекари ми казват: Каквото и да правиш, продължавай.“

Риса Игелфелд, 106.5 години

Когато я питат точно на колко години е, Риса отговаря на 106 и половина, защото всяко малко късче живот е от значение. Като оцеляла от Холокоста, Игелфелд е преминала през повече, отколкото повечето хора могат да си представят.

Но, както казва тя, тайната на нейния дълъг живот е изцяло в „позитивното мислене“.

"Най-важното нещо в моя живот - и се надявам, че ще бъде и в живота на другите хора, е позитивното мислене. Прогонете всички негативни мисли. Това ще ви даде сила и ще удължи живота ви", споделя тя, добавяйки, че когато й се случат лоши неща, тя не се фокусира върху тях, а вместо това е заета да „брои благословиите си“.

Подобно на други столетници, Игелфелд отбелязва, че е изключително важно да останете активни толкова дълго, колкото е възможно.

За нея това означава да прекарва време с общността, която е развила чрез Jewish Family Service, както и в Cafe Europa, където се среща с приятели веднъж седмично, за да „пеят, танцуват и общуват помежду си“.