Ким Дотком, който е заплашен от криминални обвинения във връзка с несъществуващия вече уебсайт за споделяне на файлове Megaupload, ще бъде екстрадиран от Нова Зеландия в САЩ, заяви министърът на правосъдието на Нова Зеландия.

Роденият в Германия Дотком, който има новозеландско жителство, се бори срещу екстрадирането си в САЩ от 2012 г., след като в имението му в Окланд беше проведена акция по поръчка на ФБР.

Министърът на правосъдието на Нова Зеландия Пол Голдсмит е подписал заповед за екстрадирането на Дотком, заяви говорител на министерството на правосъдието.

В изявлението на Голдсмит се казва: 

“Разгледах внимателно цялата информация и реших, че г-н Дотком трябва да бъде предаден на САЩ, за да бъде изправен пред съда. Както е обичайната практика, предоставих на г-н Дотком кратък период от време, за да обмисли и да получи съвет относно моето решение. По тази причина няма да коментирам повече на този етап.”

В пост в социалната мрежа X през тази седмица Дотком заяви, че "послушната американска колония в Южния Пасифик току-що е решила да ме екстрадира за това, което потребители са качвали на Megaupload", което изглежда като препратка към заповедта за екстрадиция.

Според щатските власти, Дотком и трима други ръководители в Megaupload са стрували на филмовите студиа и звукозаписните компании над 500 млн. долара, като са насърчавали плащащи потребители да съхраняват и споделят материали с авторски права, които са генерирали над 175 млн. долара приходи за уебсайта.

Главният маркетигов директор на компанията Фин Батато и главният технологичен директор и съосновател Матиас Ортман - и двамата от Германия, заедно с трети ръководител от Нидерландия на име Брам ван дер Колк, бяха арестувани заедно с Дотком през 2012 г.

Ортман и ван дер Колк сключиха споразумения с прокуратурата, съгласно които бяха осъдени на затвор в Нова Зеландия през 2023 г., но им беше позволено да избегнат екстрадиция. Батато почина през 2022 г. в Нова Зеландия.