Ако копират данъка за супербогатите в Испания, правителствата по света могат да набират над 2 трлн. долара годишно, твърди неправителствена организация, която призовава парите да бъдат използвани, за да се подпомогне финансирането на климатичния преход.

Докато все повече държави обмислят повишението на данъците за супербогатите, от Tax Justice Network посочиха в свой доклад, че данни за “лекия” данък върху 0.5% от най-богатите домакинства в Испания сочат, че по този начин в световен мащаб могат да се набират трилиони долари всяка година.

Испанското правителство, под ръководството на премиера социалист Педро Санчес, въведе временен данък “солидарност” върху богатството в края на 2022 г., който се събира през 2023 и 2024 г., върху нетното състояние от над 3 млн. долара. Смята се, че той засяга най-богатите 0.5% от домакинствата.

От Tax Justice Network твърдят, че облагането с подобен данък на 0.5% от най-богатите домакинства в света, при ставка от между 1.7% и 3.5%, би набирало около 2.1 трлн. долара годишно.

Проучването не включва някои изключения от испанския данък, в това число за акции на публични компании, интелектуална и промишлена собственост и някои активи с висока стойност, като лодки и самолети.

Според организацията, само във Великобритания от подобен данък биха се събирали 31 млрд. долара годишно.

Проучването беше публикувано, докато страните от Г-20 проучват възможността за облагане с глобален минимален данък на 3 000-те милиардери по света под президентството на Бразилия и нейния лидер Луис Инасио Лула да Силва.

Франция, Германия, Испания и Южна Африка също дадоха индикации, че подкрепят предложенията.

Достигането до някакво споразумение обаче вероятно ще отнеме години и може да се сблъска със съпротива в някои държави.

„Едно малцинство от богати страни изглежда все още се въздържа от подкрепа за стабилна рамкова конвенция относно данъците – въпреки че това е най-добрата възможност, която някога сме имали, и такава, за която техните собствени народи изискват да се предприемат спешни действия", казва Алисън Шулц, научен сътрудник в Tax Justice Network.

“Това трябва да се промени сега – климатът не може да чака, нито хората по света.”

Въпреки медийни заглавия, че супербогатите може да се преместят на друго място, от Tax Justice Network казват, че предишни реформи в някои държави не са довели до преместване на супербогати хора.

Едва 0.01% от най-богатите домакинства са се преместили след реформите на данък върху богатството в Норвегия, Швеция и Дания, докато проучване във Великобритания установява, че промените през 2017 г. в правилата за местожителство са довели до едва 0.02% миграция.