Ако търсите място, където можете да съчетавате работата и почивката, класацията на компанията за управление на гъвкави и хибридни работни пространства International Workplace Group (IWG) подрежда най-добрите градове в света точно по тази комбинация.

Унгарската столица Будапеща оглавява тазгодишната класация на най-добрите градове в света за съвместяване на работа и почивка (workcation от английски език).

Резултатите се базират на собствени данни на компанията, както и на констатациите от проучване сред 1 000 души, използващи хибриден модел на работа по света.

Хибридната и дистанционната работа, която набра сила по време на пандемията от COVID-19, след като много офиси по света бяха временно затворени, се превърна в постоянен модел за много компании.

Броят на хората, които работят от дома, се е увеличил петкратно в периода 2019 – 2023 г., а 40% от служителите в САЩ в момента работят дистанционно поне един ден в седмицата, според доклад на Станфордския институт за изследване на икономическата политика.

“Благодарение на облачните технологии, това може да случва навсякъде по света, стига да има висококачествен интернет. Не е учудващо, че все повече хора приемат идеята да комбинират работата с пътуванията, независимо дали става въпрос за няколко дни, прикачени към края на почивката, или няколко месеца като дигитални номади,” казва Марк Диксън, основател и главен изпълнителен директор на International Workplace Group.

Според доклада на IWG, 84% от работещите на хибриден модел са удължавали или биха обмислили удължаване на своя почивка, за да работят дистанционно, докато 75% казват, че “свободата да имат възможността да работят отвсякъде повишава удовлетвореността им от работата.”

Докладът на IWG сравнява 30 града по света, оценявайки ги по скала от 1 до 10 в категориите климат, култура, настаняване, транспорт, храна, издръжка (цената на кафето), щастие, интернет скорости, устойчивост и наличност на гъвкави работни пространства.

Тези критерии са подбрани, за да “се оцени колко удобна или благоприятна би била средата в чужбина, особено ако бъдат взети предвид служебните отговорности,” казва Диксън.

“В допълнение към основните изисквания за живот (настаняване, транспорт и храна), има и други важни въпроси, които оказват значително въздействие върху производителността на служителите, като качеството на интернета и наличността на гъвкави работни пространства”.

Будапеща оглавява тазгодишната класация, получавайки високи резултати в категориите настаняване (9.5/10), транспорт (9.5/10), устойчивост (8.5/10) и скорост на широколентовия интернет (8/10).

Унгарската столица е “известна с класическата си архитектура, като привлича около 12 милиона международни туристи годишно и може да се похвали с над 200 музея и галерии, оживени квартали и изобилие от зелени площи, което я прави идеален избор за дигитални номади,” според доклада.

Ето и кои са градовете, които попадат в Топ 10, според IWG:

1. Будапеща

2. Барселона

3. Рио де Жанейро

4. Пекин

5. Лисабон

6. Ню Йорк

7. Сингапур

8. Джакарта

9. Лос Анджелис

10. Милано

Барселона, която оглави класацията през миналата година, остава сред фаворите на използващите хибриден модел на работа. Заедно с визата за дигитални номади, надеждната транспортна инфраструктура и сравнително достъпните разходи за живот, испанският град предлага и “оживена атмосфера, зашеметяваща архитектура и слънчево време почти през цялата година,” се посочва в доклада.

Барселона получава високи резултати в категориите транспорт (9/10), климат (8.5/10) и настаняване (8.5/10).

Градове от Азия също отчитат сериозно присъствие в тазгодишната класация, като Пекин и Джакарта влизат в топ 10. Столицата на Китай отстъпва с едно място през тази година - до четвъртата позиция.

Междувременно, Сингапур се изкачва с впечатляващите 14 места, в сравнение с миналата година - до седмата позиция. Градът-държава получава високи резултати в категориите качество на интернета (10/10) и устойчивост (9/10).

Сингапур, който може да се похвали с второто най-добро летище в света, служи като “глобален портал към Югоизточна Азия,” което го прави привлекателна дестинация за пътуващите. Той също така беше обявен за най-щастливата страна в Азия за втора поредна година и е на път да предложи 5G покритие за целия остров до 2025 г., според IWG.

“Тази тенденция се очаква да се ускори още повече и ще продължим да виждаме все повече компании, които приемат политиката на работа отвсякъде с цел подобряване на баланса между работата и личния живот на служителите и за да подобрят привлекателността си като работодатели,” казва Диксън.