Потенциалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом стимулира вълна от инвестиции в стартъп компании в сферата на отбранителните технологии в Европа, информира Reuters, позовавайки се на ръководители на компании и инвеститори в индустрията.

Кандидатът за президент на Републиканската партия заплаши с изтеглянето на САЩ от НАТО и заяви, че няма да защитава съюзници, които не увеличат бюджетите си за отбрана. Той ще се бори с настоящия вицепрезидент на САЩ Камала Харис на предстоящите на 5 ноември президентски избори в САЩ.

Непредсказуемостта на Тръмп, в комбинация с войната в Украйна и напрежението в Близкия изток, са допринесли за увеличение на глобалните разходи за отбрана до рекордните 2.4 трлн. долара през 2023 г., според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

През юни Фондът за иновации на НАТО обяви партньорства с компании за рисков капитал и стартъпи в отбранителната сфера в Европа, като целта е да се засили сигурността на континента.

Междувременно, по-рано през годината ЕС обяви първата си отбранителна индустриална стратегия, отделяйки над 1 млрд. долара за военни иновации.

И макар вероятността Тръмп отново да стане президент да не беше единственият фактор зад тези инициативи, тя е сериозен двигател за последвалите инвестиции от страна на правителства и рискови капиталисти в производители на дронове, роботика и квантови компютри.

Базираната в Мюнхен Vsquared Ventures е един от водещите инвеститори в т. нар. дълбоки технологии, след като наскоро набра 214 млн. евро за фонд за инвестиции в космоса, роботиката и други технологии.

"Заплахите на Тръмп накараха европейските държави да мислят много по-различно относно инвестициите в собствените си възможности и в предоставянето на поръчки, често на стартъп компании," казва Херберт Мангезиус, партньор във Vsquared, която си е партнирала с фонда на НАТО.

"Искаме да видим по-бързи цикли, по-широко експериментиране и по-добри способности. Планирането в едно министерство е толкова бавно, а светът на рисковите капитали е потенциалният отговор на този проблем." 

Част от портфейла на Vsquared са IQM - една от водещите европейски компании за квантови изчисления, както и Isar Aerospace - производител на ракети, набрал над 400 млн. евро частни капитали.

В момента Фондът за иновации на НАТО е подкрепен от 24 държави членки на Алианса, като осемте останали държави, сред които САЩ и Канада, не участват.

"Моята амбиция е, в крайна сметка, всички съюзници от НАТО да се присъединят към фонда," казва пред Reuters Андреа Траверсоне, управляващ партньор на организацията.

Структурни промени

И докато инвазията на Русия в Украйна е основната причина за по-високите разходи за отбрана, някои инвеститори в отбранителната индустрия казват, че подходът на Тръмп към съюзниците на САЩ е разтърсил лидерите на НАТО и Европа.

Това е довело до увеличаване на разходите за отбрана на правителствата, които инвестират и си партнират с нови технологични компании.

Рикардо Мендеш, главен изпълнителен директор на базирания в Лисабон производител на дронове Tekever, който има договори с Великобритания, Украйна, ЕС и други, казва:

"Вероятността за втори мандат на Тръмп води със себе си различни последици както за американските, така и за европейските компании в отбранителната сфера."

"Водят се дискусии относно преразглеждане на процедурите за възлагане на обществени поръчки с фокус върху по-голямата гъвкавост, което би облагодетелствало по-малките и средни технологични компании," допълва той.

Към 2023 г. разходите за отбрана и сигурност в Европа са нараснали с 16% - до 552 млрд. евро, в сравнение с 2022 г., сочат данни на SIPRI.

Устойчивост

В световен мащаб финансирането с рисков капитал беше изправено пред сериозен спад през 2023 г., тъй като инвеститорите изчакваха да видят как ще се развият инвестициите им, направени по време на пандемията, на фона на нарастващите лихви и волатилността на пазарите.

В Европа общите инвестиции в стартиращи компании паднаха с 44% - от 103 млрд долара до едва 57 млрд. долара, сочат данни на Pitchbook.

За сравнение, инвестициите в местни стартъп компании за отбранителни технологии остават относително устойчиви, като бележат спад от 21% за същия период -  от 2.6 млрд. долара до около 2 млрд. долара.

Германия облекчава бюрокрацията за инвестиции в отбранителни компании, заяви пред Reuters през февруари финансовият министър Кристиан Линднер, на фона на повишените разходи за отбрана на Берлин.

Бюлент Алтан, партньор в Alpine Space Ventures, която е базирана в Мюнхен, казва, че Европа инвестира в отбранителни технологии, за да бъде по-добър партньор на САЩ. "Ако това партньорство се натъкне на някакви проблеми, няма да с празни ръце," допълва той.