Фючърсите на златото напоследък отчитат нови рекордни стойности, като в началото на седмицата цената им достигна 2 555 долара за тройунция. Малко по-рано през месеца за първи път в историята цената на кюлче злато премина границата от 1 млн. долара. 

Жълтият метал към момента е на второ място сред най-добре представящите се активи. Поскъпването му с 23% е доста по-добро от това на водещия технологичен индекс Nasdaq, добавил 18 на сто.

Лидер в класацията е фондът Bitwise 10 Crypto Index Fund, следящ представянето на десетте най-скъпи криптовалути - с повишение от 47%. 

Според анализ на BofA Global, фондовете, инвестиращи в злато, са привлекли 1.1 млрд. долара вложения през миналата седмица, което е най-високата стойност от четири седмици насам.

От фондовете са изтеглени 2.5 млрд. долара за цялата година, което показва сериозните суми, които се инвестират в злато за сметка на тези, които продават актива. 

Една от основните причини за поскъпването на ценния метал са покупките от страна на централните банки. Според Световния съвет по златото, те са купили 290 тона през първото тримесечие на годината, a за цялата година се прогнозира, че количеството ще достигне нов рекорд от над 1 000 тона. 

Най-много злато през първото тримесечие на 2024 г. е купено от Турция (30 тона), а Китай и Индия придобиха съответно 27 и 18 тона. Сериозно количество купи и Казахстан – 16 тона. 

Тенденцията продължава и през второто тримесечие на 2024 г., като начело излизат Полша и Индия с по 18 тона, докато Турция е с 14 тона. 

Чрез своите покупки централните банки продължават да увеличават процента злато в общите си резерви. Данни на BofA сочат, че то вече е вторият най-голям актив, изпреварило еврото и изоставащо единствено от щатския долар. 

Благородният метал затвърди позицията си на актив-убежище на фона на пазарните турболенции и инфлацията през последните тримесечия. По мнението на Том Бруни, главен анализатор на StockTwits, в момента той се използва като хеджиращ инструмент срещу несигурността в икономически и политически аспект. 

Анализаторът е на мнение, че достигането на нови рекордни стойности също така е предизвикало интерес от страна на техническите анализатори, както и на инвеститори, следящи последните тенденции на пазара. 

Днес инвеститорите в злато могат да се възползват от фючърсния пазар, но също така и от редица борсово-търгувани фондове и акции на златодобивни компании. 

Според BofA, настоящото поскъпване на златото не е подобно на останалите бичи пазари, което показва, че все още има голям потенциал пред метала. 

От банката отбелязват, че това е третото голямо възходящо движение в последните две десетилетия, но то за момента се пропуска до голяма степен от домакинствата.

Последните два големи ръста – от 2004 до 2011 и от 2015 до 2020 г., привличат сериозно вложения от тях чрез борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато. От началото на годината тези вложения възлизат на скромните за момента 6.4 млрд. долара.

Миналата седмица инвестициите преминаха границата от 1 млрд. долара, което показва, че към институционалните инвеститори и банките вече вероятно се присъединяват и домакинствата. 

Дали цената на златото ще достигне границата от 3 000 долара за унция в следващите месеци? Четете още по темата тук