Когато става въпрос за поддържане на редовен график за сън, понякога натоварената седмица може да провали всичко, дори когато имате най-добри намерения.

Естествено, наваксването със съня през уикенда често е решение. Ново изследване предполага, че то може дори да е от полза за здравето на сърцето, водейки до 19% по-нисък риск от развитие на сърдечно заболяване.

Връзката е още по-изразена при хора, които редовно страдат от недостиг на сън през делничните дни, казва съавторът на изследването Янджун Сонг от Националния център за сърдечно-съдови заболявания в болница Fuwai в Пекин.

Авторите на проучването са използвали данни от 90 903 участници в изследването UK Biobank, проследило здравните резултати на повече от 500 000 души на възраст между 40 и 69 години в Обединеното кралство.

Данните за количеството сън са измерени с помощта на часовници за наблюдение на активността, като участниците са разделени на четири групи - от тези, които компенсирт най-малко загубения сън през уикендите, до тези, които го правят най-много.

Група № 1 се радва на 0.26 до 16.05 часа по-малко сън през уикендите, докато в другия край на спектъра - група № 4 е спала от 1.28 до около 16 часа повече през уикендите, отколкото през седмицата.

След период на проследяване от средно 14 години, групата с най-много компенсиращ сън през уикенда е с 19% по-малко вероятно да развие сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с групата, компенсираща съня най-малко през почивните дни, посочва CNN.

В подгрупата на участниците с ежедневно лишаване от сън (по-малко от седем часа сън на нощ) тези с най-компенсаторен сън са с 20% по-нисък риск от сърдечни заболявания, в сравнение с участниците, които са наваксвали най-малко със съня. Полът няма значение.

„Въпреки че проучването има ограничения, като например фокусиране изключително върху населението на Обединеното кралство, неговите открития подчертават отрицателното въздействие на хроничното лишаване от сън върху сърдечно-съдовото здраве“, казва д-р Ниека Голдбърг, доцент по медицина в Grossman School of Medicine на Нюйоркския университет.

Други експерти предполагат, че непоследователните модели на сън може да повлияят не само на здравето на сърцето. Предишни изследвания, фокусирани върху компесаторния сън през уикенда, също показват смесени резултати.

Предишни проучвания установяват, че разликите в продължителността на съня между делничните дни и уикендите – известни като социален джет лаг, са свързани с риска от сърдечни заболявания, посочва д-р Нур Макарем, асистент по епидемиология в училището за обществено здраве Mailman на Колумбийския университет.

„Друго проучване показа, че опитите за компенсиране на лишаването от сън не са ефективни и всъщност влошават диетата, водят до наддаване на тегло и намалена инсулинова чувствителност“, според д-р Марта Гулати, директор по превантивна кардиология в Cedars-Sinai Medical Center в Лос Анджелис.

Поради тази причина редовните модели на сън през всеки ден от седмицата са най-добри за оптимално здраве на сърцето, казва Макарем.

Но констатациите от най-новите изследвания показват, че „когато това не е възможно и човек е лишен от сън през седмицата, компенсационен сън през уикенда може да бъде решение“, добавя тя.

Как сънят поддържа здравето на сърцето?

Тъй като изследването все още е в абстрактна форма, „не е ясно какви други рискови фактори за сърдечни заболявания или други аспекти на съня са отчетени … в анализа“, казва Макарем.

Авторите обаче отчитат генетичния риск и това е обнадеждаваща новина за хората с генетични рискови фактори, тъй като връзката между компенсаторния сън и по-ниския риск от сърдечни заболявания са наблюдава независимо от тях.

Констатациите могат да бъдат частично обяснени с връзката на съня с по-здравословните нива на кръвна захар и кръвно налягане, по-добрия избор на храна и по-ниския риск от затлъстяване, казва Макарем.

„Липсата на сън може да доведе до множество сърдечни проблеми, включително високо кръвно налягане, висок холестерол, инфаркт, затлъстяване, диабет и инсулт“, според Голдбърг. „Освен това прекъснатият сън може да повиши риска от високо кръвно налягане и аритмии.“

Достатъчният сън е свързан с по-добро психологическо здраве, което, от своя страна, пък е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания, допълва Макарем.

„Сънят е възстановяващ и ключов компонент за опазване здравето на сърцето.“

Все още има други въпроси без отговор, според Гулати:

  • Има ли праг на твърде много сън през уикенда?
  • Има ли минимално количество сън, което трябва да получавате всеки ден, което не можете да компенсирате?
  • А за тези, които спят правилно, имат ли още по-добър шанс да не развият сърдечни заболявания?

„За насърчаване на здравето на сърцето се препоръчва да се стремите към поне 7 часа сън всяка нощ и да поддържате постоянен модел на сън“, казва Голдбърг. Това включва сън и събуждане по едно и също време всеки ден, доколкото е възможно, допълва Макарем.

„Ако имате проблеми със съня, можете да ги обсъдите с вашия лекар“, съветва Голдбърг. „Не забравяйте, че вие ​​сте най-добрият защитник на вашето здраве.“