Starbucks беше в упадък - със свиващи се продажби, на фона на промяна, която го превърна от традиционно кафене в онлайн магазин за кафе, от който хората просто взимат от бара направените дистанционно поръчки.

Новият главен изпълнителен директор има план да поправи всичко това. И той започва с удобни столове.

На втория си ден като шеф на Starbucks Брайън Никол казва в писмо до служители и клиенти, че иска да върне веригата към корените й на „обществено кафене“ - с удобни столове, дизайн и ясно разграничение между услугите за „за тук“ и „за вкъщи“.

„Има споделено усещане, че сме се отдалечили от нашата същност“, посочва той. „Ние се ангажираме да подобрим изживяването в магазина – като гарантираме, че нашите пространства отразяват гледките, миризмите и звуците, които определят Starbucks.“

Никол се смята за господин Fix-It (от английски, господин Поправи го) в ресторантьорската индустрия, след като направи промени в Chipotle и Taco Bell.

Той ще бъде четвъртият главен изпълнителен директор на Starbucks за две години, поемайки кормилото на фона на спад в бизнеса и натиск от служители и инвеститори, припомня CNN.

Продажбите на Starbucks падат в две поредни тримесечия. Някои клиенти изразиха разочарование от високите цени, бавещите се поръчки в приложението и ограничените възможности за храна.

Компанията, исторически считана за прогресивен работодател, е жертва на вълна от синдикални протести, произтичащи от разочарованието от условията на труд, заплащането и придобивките.

Starbucks преминава от обикновена компания към онлайн бизнес. Мобилните приложения и поръчките от автомобила съставляват повече от 70% от продажбите на веригата в приблизително 9500-те управлявани от компанията обекти в Съединените щати.

Никол посочва в писмото си, че през последните седмици е посещавал магазини и е разговарял със служители и клиенти. Той признава, че в някои обекти, особено в Съединените щати, „менютата изглеждат непосилни, продуктът е непоследователен, а чакането твърде дълго“.

Според новия директор, Starbucks ще се съсредоточи върху „овластяването“ на баристите, гарантирайки, че имат „инструменти и време за изработване на страхотни напитки“. Според служители, мобилните поръчки се трупат и претоварват обектите, подлагайки работниците на напрежение.

Никол, който живее в Нюпорт Бийч в Калифорния, привлече внимание, защото не се премести за постоянно в офисите на Starbucks в Сиатъл и използва корпоративен самолет, за да пътува между дома си и работното си място.

Според компанията, той ще прекарва време в обектите, в централата в Сиатъл и със служители на Starbucks по целия свят.