Желязото и калцият са критично важни за здравето на кръвта и костите. Но повече от половината световно население не консумира достатъчно от тях, както и от пет други хранителни вещества, които са от решаващо значение за човешкото здраве.

Повече от 5 милиарда души не консумират достатъчно йод, витамин Е или калций, установява ново проучване, публикувано в списание The Lancet Global Health. Повече от 4 милиарда души пък страдат от недостатъчен прием на желязо, рибофлавин, фолат и витамин С.

Изследователският екип оценява неадекватния прием на 15 микроелемента в 185 страни, или при 99.3% от световното население, прилагайки хармонизиран набор от специфични за възрастта и пола изисквания към диетата.

Авторите откриват, че жените са по-склонни от мъжете да не консумират достатъчно йод, витамин В12, желязо и селен. Мъжете обаче не получават достатъчно магнезий, цинк, тиамин, ниацин и витамини А, В6 и С.

Има и географски модели. В Индия недостатъчният прием на рибофлавин, фолат и витамини B6 и B12 е особено висок, докато пониженият прием на калций е най-висок в Южна и Източна Азия, Субсахарска Африка и Тихия океан.

Повечето хора във всички региони и страни с всякакви доходи не консумират достатъчно основни микроелементи. Тези пропуски компрометират здравните резултати и ограничават човешкия потенциал в глобален мащаб, посочват експертите.

Проучването обаче има няколко важни ограничения. От една страна, то не включва консумацията на добавки и обогатени храни, така че ситуацията може да не е толкова лоша в реалния живот.

Но 89% от хората по света, например, консумират йодирана сол, според УНИЦЕФ, следователно неадекватният прием на този елемент от храната е силно надценен.

Освен това по-пълната информация за индивидуалния хранителен прием в световен мащаб е оскъдна, което ограничава способността на изследователите да потвърдят своите оценки.

И въпреки че екипът измерва недостиг на критични вещества, той не разполага с данни дали те са довели до здравословни прроблеми.

По-пълноценна диета

Лекарите могат да ви помогнат да определите дали консумирате достатъчно от определени витамини или минерали чрез кръвен тест.

Седемте хранителни вещества с най-нисък световен прием са важни. Ето и някои от храните, които ги съдържат:

1. Калций

  • Важен за костите и цялостното здраве
  • Съдържа се в млечни продукти и обогатени техни алтернативи на основата на соя, бадеми или ориз; тъмни листни зеленчуци; тофу; сардини; сьомга; тахан и сок от портокал или грейпфрут

2. Фолиева киселина

  • Важна за образуването на червени кръвни клетки и растежа и функционирането на клетките, особено по време на бременност
  • Съдържа се в тъмнозелени зеленчуци, боб, грах, леща и обогатени зърнени храни, като хляб, паста и ориз

3. Йод

  • Важен за функцията на щитовидната жлеза, развитието на костите и мозъка
  • Съдържа се в риба, водорасли, скариди, млечни продукти, яйца и йодирана сол

4. Желязо

  • Важно за доставянето на кислород до тялото, както и за растежа, и за развитието
  • Съдържа се в стриди, патешко, говеждо, сардини, раци, агнешко, обогатени зърнени храни, спанак, артишок, боб, леща, тъмни листни зеленчуци и картофи

5. Магнезий

  • Важен за функцията на мускулите и нервите, кръвната захар, кръвното налягане и производството на протеини, кости и ДНК
  • Съдържа се в бобови растения, ядки, семена, пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци и обогатени зърнени храни

6. Ниацин

  • Важен за нервната и храносмилателната система
  • Съдържа се в говеждо, пилешко, пуешко, кафяв ориз, тиквени семки, сьомга и обогатени зърнени храни

7. Рибофлавин

  • Важен за метаболизма, имунната система и здрава кожа и коса
  • Съдържа се в яйца, млечни продукти, месо, зърнени храни и зелени зеленчуци