Намирането на място за зелени площи е предизвикателство във всеки град, да не говорим за най-гъсто населените в света.

В центъра на Сингапур всеки, който търси нов парк за разходка, може да се наложи да се обърне към небето.

А там фасадата на наскоро завършената кула CapitaSpring сякаш се отваря, за да разкрие растения и дървета, растящи на стотици метри над земята.

На нивото на улицата минувачите и служителите в офиса трябва да се наредят на опашка за асансьор, водещ до този така наречен „Зелен оазис“ – спираловидна градинска пътека, която се вие ​​покрай фитнес уреди, пейки и маси по пътя си през четири етажа тропическа флора.

Със своите 280 метра, CapitaSpring сега е един от най-високите небостъргачи в азиатския град-държава. Сградата е частна собственост на гигантите в областта на недвижимите имоти CapitaLand и Mitsubishi Estate, а инвестиционната банка J.P. Morgan е сред нейните корпоративни наематели.

Но в съответствие със стремежа на правителството да гарантира, че бизнес районът на Сингапур предлага на жителите повече от просто офис пространство, предприемачът отваря някои от озеленените зони на кулата за обществеността.

Има още над Оазиса: на последния етаж на сградата посетителите могат да се разходят из покривна ферма с площ 420 кв. м, която доставя плодове, зеленчуци, билки и ядливи цветя на три ресторанта. Тя генерира от 70 до 100 кг продукция всеки месец, според CNN.

51-етажната сграда помещава общо над 80 000 дървета и растения на 8 360 квадратни метра озеленена площ, която включва и сенчест покрит площад в основата си. Според датската фирма Bjarke Ingels Group (BIG), която е проектирала кулата в сътрудничество с Carlo Ratti Associati, повечето от растителните видове в обекта са местни за Сингапур и са адаптирани към целогодишната топлина и влажност.

Архитектите описват CapitaSpring като „биофилен“ - все по-популярен термин, който описва интеграцията на природата и дизайна. Разположението на зеленината "имитира растителната йерархия на тропическите дъждовни гори", като тези, които изискват най-малко пряка светлина, лежат под "балдахин" от по-високи дървета.

Град-градина

CapitaSpring е една от няколкото привличащи вниманието биофилни сгради, открити в центъра на Сингапур през последните години. На няколко пресечки, хотелът Parkroyal Collection Pickering разполага с над 14 800 квадратни метра зеленина, с поредица от балкони, затрупани с дървета и растения. Наблизо някога червеният екстериор на хотел Oasia бавно се превръща в зелен, тъй като повече от 20 вида пълзящи растения и лози колонизират фасадата му.

В страна, която събира почти 6 милиона души на район, по-малък от половината от Лондон, изграждането на зелени площи не е просто акт на корпоративна щедрост - това е законово изискване в някои райони.

Правителството на Сингапур отдавна се рекламира като „град-градина“ - термин, който е използван за страната от нейния основател и бивш премиер Лий Куан Ю през 60-те години на миналия век.

През десетилетията след това проектантите стартират програми за засаждане на дървета в целия град и проекти за озеленяване в огромните обществени жилищни комплекси.

Градът-държава настоява собствениците на частни имоти да отделят място за зеленина, когато изграждат нови високи сгради. В Downtown Core, където се намира CapitaSpring, от тях се изисква да осигурят озеленени зони, еквивалентни на брутната площ на целия обект. (Както CapitaLand и BIG посочват, техният небостъргач надвишава този законов минимум с около 40%.)

Службата за градска реконструкция на Сингапур се надява да превърне бизнес района - който може да бъде зловещо тих през вечерите и почивните дни, в "денонощен оживен търговски район". За тази цел на собствениците на съществуващи сгради са предложени стимули да превърнат структурите в комплекси със смесено предназначение със съоръжения за отдих.

А може би няма по-голям източник на социална активност в Сингапур от неговите търговски центрове - вездесъщите пазари за готова храна на острова.