Цената на петрола стартира седмицата с понижение след слабите данни за търсенето в Китай.

Статистиката показа, че търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света остава слабо през септември, повлияно от стриктната политика срещу разпространението на COVID-19.

Фючърсите на американския суров петрол поевтиняха с 0.5% в сутрешната търговия до ниво от 84.65 долара за барел. Сортът брент също регистрира понижение от около половин процент спрямо петъчните си нива до малко под 91 долара за барел. 

Въпреки нарастването от август, вносът на суров петрол в Китай през септември от 9.79 милиона барела на ден е с 2% под количеството, внесено година по-рано, показват данни на митниците в понеделник, тъй като независимите рафинерии ограничиха производителността на фона на тънки маржове и слабо търсене.

Вносът на суров петрол в Китай през септември е бил с 2% под нивото си от миналата година, тъй като частните рафинерии в страната са ограничили производството на фона на ниските норми на печалба и слабото търсене.

Държавните рафинерии обаче са увеличили износа на горива до най-високия месечен обем от юни 2021 г., за да спечелят от стабилните експортни маржове.

Най-големият вносител на суров петрол в света е закупил от други държави 40.24 милиона тона суров петрол миналия месец, което се равнява на около 9.79 милиона барела на ден. Въпреки че това е увеличение спрямо отчетените през август 9.5 милиона барела на ден, доставките остават под нивото от близо 10 милиона барела на ден, внесени година по-рано.

Вносът за първите три тримесечия на годината възлиза на 370.4 милиона тона, или около 9.9 милиона барела на ден, което е с 4.3% под съответния период на миналата година. Това бележи първия годишен спад за този период поне от 2014 г. насам.

Търсенето на гориво в Китай понесе тежък удар, тъй като драстичните ограничения, наложени заради COVID-19 в Пекин, "задушиха" пътуванията и производствените дейности.

И докато държавните рафинерии, в повечето случаи, се възстановиха от прекъсванията и планирана поддръжка, частните компании, които обработват около една пета от вноса на суров петрол в Китай, продължават да задържат производството.

Миналата седмица петролът поскъпна, въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън обяви продажбата на поредните 15 милиона барела петрол от стратегическите петролни резерви на страната.

Продажбата е част от планираното освобождаване от резервите на общо 180 милиона барела, което започна през май тази година. Байдън добави, че целта му ще бъде да попълни запасите, когато суровият петрол в САЩ падне до ниво от около 70 долара за барел.

На валутните пазари в първата борсова сесия за седмицата доларът поскъпна спрямо водещите световни валути. Еврото поевтиня с 0.12% спрямо американските пари до ниво от 0.9846 долара за евро, докато йената загуби 0.9% от стойността си и към момента се търгува на ниво от 148.89 йени за долар. 

По информация на Financial Times, Японската централна банка може би е продала поне 30 милиарда долара от валутните си резерви в петък - в опит да ограничи отслабването на йената, което рязко повиши цената на вноса, особено на енергийните ресурси.

Японските власти отказват да потвърдят дали са се намесили на валутния пазар, но движенията на валутния курс предполагат именно това. В петък сутринта йената поевтиня до 32-годишно дъно от над 151 йени за долар, а в следобедните часове поскъпна рязко с над 3% до 146.30 йени за долар. 

Всяко действие в подкрепа на йената обаче е в противоречие със стимулиращата политика на Централната банка на Япония и може да засили натиска върху нея да направи известни корекции по време на заседанието си  по-късно тази седмица.