Автомобилният гигант Renault очаква двигателите с вътрешно горене да продължат да играят съществена роля в дейността на компанията в идните години, според един от ръководителите на компанията.  

По-рано тази седмица стана ясно, че Renault Group и китайската компания Geely са подписали необвързващо рамково споразумение за създаването на компания, която ще се фокусира върху разработката, производството и доставката на двигатели с вътрешно горене и хибридни технологии.

Renault и Geely ще имат по 50% дял в компанията, която ще разполага със 17 завода и пет центъра за развойна дейност.

“По наше мнение и съгласно всички проучвания, с които разполагаме, няма сценарий, при който двигателите с вътрешно горенe и хибридните двигатели представляват под 40% от пазара с хоризонт 2040 г.,” казва Тиери Пиетон, главен финансов директор на Renault пред CNBC. “Така че всъщност, това е пазар, който ще продължи да расте.”

Сделката с Geely идва в период, в коxто Renault работи и по плановете си за отделянето на производството на електромобили в отделен бизнес на име Ampere.

Според Renault, базираната във Франция Ampere “ще разработва, произвежда и продава изцяло електрически автомобили.” Тя обмисля първично публично предлагане на борсата Euronext, което ще бъде осъществено най-рано през втората половина на 2023 г., в зависимост от пазарните условия.

“Много е важно да разполагаме едновременно с разработването на нашите електромобили от една страна с Ampere и да изграждаме устойчиви източник на двигатели с вътрешно горене и хибридни задвижвания.”

По тази причина Renault влиза в партньорство с Geely, допълва той, обяснявайки, че този ход е “право в десетката” от бизнес и от финансова гледна точка.

Това, според Пиетон, е така, защото се създава “водещ глобален доставчик на двигатели с вътрешно горене и хибридни задвижвания с около 19 000 служители, който ще покрива 130 държави.”

Автопроизводителите все още могат да се наслаждават на печалбите от продажбите на автомобили с вътрешно горене, според Дейвид Легет, анализатор в GlobalData.

“Маржовете на печалба традиционно са по-високи, в сравнение с електромобилите, които са относително скъпи за производство,” казва той.

“Тази разлика, в крайна сметка, ще се смали с рязкото увеличение на броя на произвежданите електромобили и с понижението на разходите за основни техни компоненти, но известно време все още ще има доста печеливш бизнес при двигателите с вътрешно горене и хибридните,” допълва той.

Renault продължава да се фокусира върху двигателите с вътрешно горене, докато някои големи икономики търсят начини да се откажат от автомобилите, които използват изкопаеми горива.

Великобритания, например, иска да спре продажбата на нови дизелови и бензинов автомобили и микробуси до 2030 г. Страната ще изисква от 2035 г. всички нови автомобили и микробуси да имат нулеви емисии.

Европейският съюз, който Великобритания напусна на 31 януари 2020 г., преследва подобни цели. В САЩ щатът Калифорния забранява продажбата на нови бензинови автомобили от 2035 г.