Световните лидери започват утре своята среща на курортния остров Бали, Индонезия, в период, в който световната икономика се бори с очертаваща се рецесия, големите повишения на лихвите от страна на централните банки и рекордно високата инфлация.

Годишната среща на лидерите на водещите световни икономики, известни като групата на Г-20, ще се проведе и на фона на продължаващата война в Украйна, и на обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин.

Събирането на лидерите на държавите, които представлява над 80% от световния БВП и 75% от износа в световен мащаб, е 17-ото в този формат след края на Азиатската финансова криза през 1999 г.

Кой ще присъства?

Деветнадесет държави и един икономически регион - Европейският съюз, ще присъстват на двудневната среща на Г-20.

Списъкът с присъстващите се следи отблизо на фона на продължаващата война на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Самият Путин няма да присъства на събитието и ще бъде представляван от министъра на външните работи Сергей Лавров, който напусна срещата на външните министри от Г-20 през юли на фона на призивите за край на войната в Украйна. Според Reuters Путин може да се присъедини виртуално.

Президентът на САЩ Джо Байдън пък се очаква да проведе двустранна среща с китайския си колега Си Дзинпин преди срещата на Г-20.

Сред другите присъстващи ще са новоизбраният британски премиер Риши Сунак и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който наскоро оглави инициативата на страните от OPEK+ за намаляването на добива на петрол с 2 млн. барела дневно, с което да бъдат подкрепени цените на суровината.

Очакванията „не са много големи“

На срещата между Байдън и Си не се очаква да бъде постигнат особен напредък, казва Андрю Стейпълс, директор за Азиатско-тихоокеанския регион на Economist Impact.

“Очакванията не са много големи,” казва той пред CNBC, допълвайки, че продължаващото геополитическо напрежение се отразява негативно на ръста на световната икономика.

Той очерта позицията на Китай относно войната в Украйна като един от многото признаци, които подкопават отношенията между САЩ и Китай.

Ролята на Русия 

Ходът на Русия постоянно да променя позицията си по сделката за износ на зърно през Черно море “вероятно ще засенчи всички други преговори в Бали,” смята Лаура фон Дааниелс от Германския институт по международни въпроси и въпроси на сигурността.

Споразумението, достигнато по-рано през годината, трябваше да облекчи руската блокада и да отвори ключови украински пристанища за доставка на зърно през хуманитарен коридор в Черно море. Тя изтича на 19 ноември.

Стратегията по повторното отваряне 

Срещата на Г-20 идва в период, в който по-голяма част от света отваря отново своите граници и вдига ограниченията във връзка с COVID-19. 

Страните членки споделят мнението, че “стимулите трябва да бъдат изтеглени по подходящ начин по време на възстановяването,” обявиха от домакина на срещата Индонезия през юли. Страната визираше проучване, направено сред държавите членки на Г-20.

В документа също така се казваше, че вероятността за по-дълготраен ефект от пандемията върху ръста на световната икономика ще бъде ключова тема на срещите през ноември.