Amazon планира да освободи около 10 000 служители на корпоративни и технологични длъжности, информира New York Times, позовавайки се на запознати източници.

Съкращенията може да започнат още през тази седмица и вероятно ще засегнат служители, които работят по устройствата на Amazon (като гласовия помощник Alexa), както и такива в подразделенията за търговия на дребно и човешки ресурси, според публикацията.

Общият брой на съкращенията остава плаващ.

От Amazon не са отговорили на запитването на CNN Business за коментар. Wall Street Journal също писа, че компанията предстои да уволни хиляди служители, позовавайки се на запознат източник.

Новината би превърнала Amazon в поредната голяма технологична компания, която обявява значителни съкращения в последните седмици, на фона на по-общата икономическа несигурност и забавянето на търсенето.

Миналата седмица компанията майка на Facebook - Meta, обяви, че съкращава 11 000 служители.

По-рано през месеца Amazon информира, че замразява наемането на служители “в следващите няколко месеца,” изтъквайки като причина икономическата несигурност и това “колко служители са наети” в последните години.

Amazon бързо увеличи броя на служителите си, след като пандемията промени навиците на потребителите по отношение на електронната търговия. През миналото тримесечие обаче Amazon прогнозира, че приходите на компанията за празничния период ще бъда по-малко от очакваните.

Ациите на Amazon поевтиняват с над 40% през 2022 г.

Новината за евентуални съкращения идва във важен момент за индустрията на търговията на дребно преди предстоящия празничен сезон. Въпреки опасенията от рецесия и инфлационния натиск, прогнозите са за 6 - 8% увеличение на продажбите, в сравнение с миналата година.