Златото ще поскъпне до 3 000 долара, японската йена ще поевтинее до 200 йени за долар, а някоя държава ще забрани производството на месо до 2030 г. 

Отново е краят на годината и инвестиционната банка Saxo Bank публикува своите скандали прогнози за следващата година. 

Ето как изглеждат те за 2023 г.: 

1. Златото ще поскъпне до 3 000 долара за тройунция 

Скъпоценният метал "най-накрая ще си стъпи на краката" през 2023 г. - след тежката 2022 г., през която т. нар. хедж срещу инфлацията не можа да поскъпне, въпреки че показателят достигна рекордни нива по света. 

От Saxo прогнозират, че 2023 г. ще е годината, в която пазарът ще открие, че инфлацията ще продължи да бъде висока в обозримо бъдеще, което ще покачи цената на метала до 3 000 долара за тройунция.

„Това би представлявало скок от около 70%, в сравнение с цената от тази седмица от около 1 771 долара за тройунция.

2. Япония ще определи обменен курс от 200 йени за долар, за да сложи ред във финансовата си система 

Ако доларът се разменя срещу 200 японски йени, това би представлявало поскъпване с около 47% от нивото от около 136 йени тази седмица. 

"С настъпването на 2023 г. натискът върху йената и японската финансова система се натрупват отново вследствие на затягането на паричната политика от страна на Фед," казват от Saxo. 

В прогнозата Централната банка на Япония и министерството на финансите се справят със ситуацията, като забавят, а след това спират валутните интервенции, след като са похарчили повече от половината от резервите на централната банка.

На фона на поскъпналия до над 180 йени долар и високата инфлация, ръководителите определят временен под от 200 за валутната двойка долар/йена, за да може японската финансова система да бъде рестартирана. 

"Този рестарт включва монетизирането на всички дългове на Централната банка на Япония, което на практика ги изтрива. Количественото улесняване и монетизацията продължават с цел допълнително намаляване на бремето от японския публичен дълг, но с предварително зададен план за ограничаването му в следващите 18 месеца," казват от Saxo.

Рестартът "стабилизира отново Япония и създава изкушаващ модел за реакция в подобна криза, която неизбежно удря Европа, а впоследствие и САЩ," казват от Saxo, допълвайки, че йената също така ще е доста по-евтина в края на 2023 г.  

3. Държава ще забрани изцяло производството на месо до 2030 г.

За да се постигнат зададените цели за нетни нулеви емисии до 2050 г., в един доклад се посочва, че консумацията на месо трябва да бъде намалена до 24 кг на човек годишно, в сравнение с настоящите средно около 70 кг за страните от ОИСР, казват от Saxo. 

През 2023 "поне една страна ще иска да изпревари останалите и ще започне да облага с големи данъци месото по увеличаваща се схема, започваща през 2025 г. Същата тази страна планира пълна забрана на производството на месо до 2030 г."

4. Великобритания ще проведе референдум за отмяна на резултатите от брекзит

Според тази прогноза, лейбъристите взимат властта през третото тримесечие, обещавайки референдум на 1 ноември 2023 г. за отмяна на резултатите от брекзит, а вотът в полза на повторно присъединяване към ЕС печели.

Пазарен ефект: след слабото представяне през 2022 г., британският паунд поскъпва с 10% спрямо еврото и с 15 % спрямо швейцарския франк вследствие на очаквания положителен ефект за финансовия сектор в Лондон.

5. Налага се повсеместен ценови контрол с цел ограничаване на официалната инфлация 

"През 2023 г. очаквайте разширяване на контрола върху цените и дори върху заплатите, като може да се стигне до нещо като нов Национален борд по цените във Великобритания и САЩ“, прогнозират от Saxo.

6. OПЕК+, Китай и Индия ще се разграничат от МВФ и ще се споразумеят да търгуват с нов резервен актив

Според Saxo, Китай, Индия и ОПЕК+ ще "разпознаят едно въоръжаване на долара от страна на правителството на САЩ." 

При този сценарий страни, които не са съюзници на САЩ, ще се отдръпнат от долара и от МВФ, за да създадат международен клирингов съюз и нов резервен актив, който ще носи името Bancor и ще ползва валутния код KEY.

В резултат на това съответните централни банки ще ограничат значително резервите си в долари, доходността по щатските държавни облигации ще скочи, а доларът ще поевтинее с 25% спрямо кошница от валути в търговията с новия KEY актив.

7. Коалиция от милиардери ще създаде енергиен проект Манхатън на стойност 1 трлн. долара

През 2023 г. собственици на големи технологични компании и други милиардери създават консорциум с цел набирането на над 1 трлн. долара за инвестиции в различни енергийни решения, прогнозират от Saxo.

Това би била най-голямата подобна инициатива от проекта Манхатън, при който е създадена първата атомна бомба 

8. Френският президент Еманюел Макрон подава остава 

Политическата безизходица във Франция и възходът на Мари льо Пен след изборите през 2022 г. поставят президента Макрон под натиск, принуждавайки го да се откаже от политиката и да напусне поста си, прогнозират от Saxo. Поне засега.

9. Създаване на въоръжени сили на ЕС 

На фона на продължаващите предизвикателства в региона и факта, че американската армия не изпълнява агресивно предишната си роля на глобален полицай, Европейският съюз се съгласява да създаде свои собствени въоръжени сили, което сближава целия континент.

10. Забрана върху данъчните убежища убива дяловите инвестиции

С икономическата обстановка във време на война идва и повишен фокус върху националните интереси и способността на суверенните нации да утвърдят своите позиции.

В тази връзка, страните от ОИСР насочват вниманието си към данъчните убежища и изваждат големите оръжия, като ги забраняват напълно.