За много хора болките в гърба сериозно затруднят ежедневието им.

Те засягат начина, по който се движите, чувствате и мислите, като не ви оставят друг избор, освен да се опитате да облекчите болката.

Какво ще се случи обаче, ако вместо да сте реактивни, предприемате малки ежедневни стъпки, за да избегнете напълно това неразположение?

За съжаление, много хора не са наясно с ежедневните действия, които допринасят за болките в гърба - или стъпките, които могат да бъдат предприети, за да ги избегнат.

Ако страдате от болки в гърба, вижте следващите шест ежедневни решения, представени от CNN.

Движете се повече

Телата ни се нуждаят от адекватно движение през целия ден, за да се поддържа подвижността на ставите и циркулирането на кръвта през мускулите, което ни помага да избегнем сковаността, която допринася за болките. Това важи в особена сила за гръбначните прешлени и мускулите на гърба.

Звучи клиширано, но ако времето е хубаво, не търсете най-близкото място за паркиране и не използвайте асансьора. Когато се налага да седите в продължителни периоди от време, задайте таймер, за да ставате на всеки час и да се движите поне няколко минути.

В допълнение към липсата на болки в гърба, активното движение само за 11 минути на ден увеличава продължителността на живота. Помислете за въвеждане на ежедневна разходка, 10-минутна тренировка със собствено тегло или петминутната йога рутина в ежедневието си.

Pixabay

Сменяйте страните

Когато прекаляваме с доминиращата си страна, създаваме мускулни модели на слабост и напрежение, които увеличават болката и вероятността от нараняване - особено в гърба.

Помислете за действията, които извършвате многократно, които изместват тежестта ви на една страна: отваряне на врати, носене на чанта, държане на каишката на кучето и т.н.

За да противодействате на повтарящите се модели и да изравните лявата и дясната си страна, сменяйте ръцете, когато носите нещо, използвайте противоположната ръка от време на време за основни дейности и не седете винаги от една и съща страна на дивана.

Коригирайте дисбалансите

Точно както сменяте страните, за да балансирате тялото, трябва да сте наясно и с коригиране на дисбалансите в движенията, които трябва да бъдат симетрични. Те включват ходене, бягане, колоездене, плуване и други подобни. Телата ни са проектирани да извършват тези дейности по балансиран, редуващ се и реципрочен модел.

Когато се отклоняваме от тази симетрия, като използваме повече едната страна или изместваме центъра на тежестта си, можем да претоварим мускулите на гърба от едната страна и да създадем гръбначен стрес, който води до болки и повишен потенциал за нараняване.

Спрете да се прегървате

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, защото не е достатъчно просто да изправите стойката си – важно е и как ще я коригирате.

Не е достатъчно просто да дръпнете раменете си назад, за да избегнете прегърбване - стойката и дишането са тясно свързани, така че седнете изправени и направете няколко дълги, дълбоки вдишвания с движение в долната част на ребрата, за да помогнете на гръдния кош да заеме по-добра позиция, за да поддържа стойката ви и да избегнете ненужни болки в гърба.

Отстранете стреса

Психологическият стрес е рисков фактор за болките в гърба. Тъй като в повечето случаи той се причинява от фокусиране върху миналото или бъдещето, трябва да се концентрирате върху настоящия момент.

Няколко минути на ден практикуване на медитация, тай чи и чигонг ефикасно намаляват болката в гърба. Дишането е нашата най-дълбока връзка с настоящето, тъй като винаги се случва тук и сега, затова добавете „почивки за дишане“към рутината си.

Бъдете проактивни

Всеки ден правите неща, чрез които полагате грижи за себе си, като например вземане на душ и миене на зъбите.

Ако сте човек, който редовно страда от болки в гърба, трябва да подходите към здравето на тази част от тялото си по същия начин – създавайки рутина от ежедневни дейности.

Тя трябва да включва както вече изброените по-горе съвети, така и проучване на причината за болката, за да определите най-добрата за вас реакция.

Ако гърбът ви боли в края на деня, не решавайте просто, че денят е бил „лош“. Запитайте се дали сте практикували дейностите за избягване на стреса и напрежението, които ви причиняват дискомфорт и на следващия ден не ги пропускайте.