Центърът за дигитални и споделени услуги на KBC Group - KBC Global Services Варна продължава да расте. Той беше основан преди близо три години и в него вече работят над 800 души.

Центърът отговаря за дигитализацията на финансовата и застрахователна група KBC и наскоро получи сертификат за инвестиция клас А от Министерството на иновациите и растежа, във връзка с увеличаването на екипа с още 300 души, които са основно IT специалисти. 

"За да развиват своите продукти, банките трябва да инвестират все повече в технологии и в обработка на данни. Това се случва тук, от България, за цялата група на KBC", обясни генералният мениджър на KBC Global Services Тодор Петков, който гостува в рубриката "Портфейл" в ефира на Дарик радио.  

По думите му, търсенето на IT специалисти в България е изключително високо, така че компаниите имат задача не само да откриват таланти, но и да създават такива. 

"Ние работим активно с университетите, конкретно с тези във Варна, за развитието на такива кадри още в ранна възраст. Градът беше избран за развитие на центъра за дигитални и споделени услуги на KBC Group именно заради наличието на голям брой млади квалифицирани специалисти. А и във Варна търсенето на такива хора не е толково силно, колкото в София", обясни още Петков. 

Той каза още, че студентите, които започват работа в компанията, получават възможност за развитие, както и много добро заплащане. Даде пример и с хора, които са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна.

По думите му, вече се вдига и възрастовата граница за заетите в IT сектора. 

"Съгласен съм, че в България няма достатъчно IT кадри, които да покрият търсенето, но е по-важно тези, които все пак се създават, да остават да работят тук, вместо да търсят реализация в чужбина", заяви генералният мениджър на KBC Global Services. 

Услугите, които центърът предлага, включват писане на код и създаване на нови приложения, интеграция със системите на отделните финансови институции. 

"Любопитен факт, който много хора не знаят, е, че банките работят с езика за програмиране COBOL, който води началото си от 80-те години и вече е доста стар.

И интеграцията на този код с новите приложения също е предизвикателство. Ние създадохме една академия за изучаване на COBOL и вече имаме 30 души от България, които преминаха през нея", каза Петков. 

На въпрос дали банките в бъдеще ще започнат да приличат на IT компании, той отговори, че това едва ли ще се случи, тъй като ролята им в икономиката е съвсем различна, но дигитализацията им със сигурност е факт.  

"В бъдеще дигиталните асистенти - като този, който KBC разработва, ще помагат на все повече хора за ежедневните им нужди. До пет години една голяма част от финансовите услуги, които използваме, ще преминат изцяло в дигиталното банкиране.

В Белгия вече е възможно при дребно пътно произшествие, например, да снимаш щетата, нанесена на автомобила, с телефона си и да я изпратиш директно на застрахователната компания.

Без писане на протоколи, викане на експерти оценители на място и т.н. Така клиентът може в рамките на половин час да получи обезщетение или да бъде насочен към сервиз за ремонт", обясни още Петков.