До 80% от нашата имунна система е концентрирана в червата ни.

Ако тялото ни се детоксикира правилно и полезните ни бактерии са в баланс, придобиваме естествената суперсила да устояваме на настинки и вируси, твърдят учени.

Някои храни също помагат да пречистим кръвта си от тежки метали и да предотвратим образуването на кръвни съсиреци, а други се борят с лошия дъх като истински професионалисти.

Bright Side представя доказани съвети за премахване на токсините от телата ни:

Авокадото премахва химикалите от черния дроб

Pixabay

Хранителните вещества в авокадото понижават холестерола и разширяват кръвоносните съдове, като същевременно блокират токсичността, разрушаваща артериите.

Авокадото съдържа глутатион, който блокира най-малко 30 различни канцерогена, като същевременно помага на черния дроб да детоксикира синтетичните химикали.

За хората с високо кръвно налягане тези плодове са особено ценни, тъй като помагат за естественото му понижаване и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Ананасите разграждат холестерола

Pixabay

Ананасите са плод, който съдържа естествения изгарящ мазнини бромелаин, който помага на тялото ни да разгражда протеините и да ги усвоява. Ананасите са особено ефективни при разграждането на холестерола и отстраняването му от тялото.

Те разреждат кръвта и разграждат кръвните съсиреци. Най-полезни са, когато се консумират пресни, а консервираните им варианти не се препоръчват, тъй като ензимът бромелаин се унищожава в процеса на консервиране.

Киселото зеле премахва токсините и осигурява по-чиста кожа

Pixabay

Тази ферментирала храна се обработва лесно от нашата храносмилателна система, тъй като вече е „предварително смляна“ по време на ферментацията.

Тя е пробиотична и пълна с фибри, води до по-плосък корем и по-чиста кожа, тъй като помага при лечението на акне. Киселото зеле помага на тялото да абсорбира витамините и минералите по-ефективно. Дава повече енергия, защото по-малко от нея се използва за храносмилане.

Пресните и сушени кайсии подпомагат работата на червата

Pixabay

Сушените кайсии са известни с естествения си слабителен ефект. Ако сте склонни към констипация, тази храна има пречистващ ефект, действайки като естествена „четка“ за червата ви.

Пресните кайсии съдържат огромно количество фибри, които ви помагат да се заситите за по-дълго време и подхранват добрите бактерии в червата ви. Този плод е с високо съдържание на антиоксиданти и подпомага не само доброто естествено прочистване, но и здравето на очите.

Спирулината помага в борбата с телесните миризми

Pixabay

Спирулината е водорасло, което расте както в прясна, така и в солена вода. Тази съставка се счита за една от най-силните за прочистване на кръвта от тежки метали.

Но най-привлекателната черта на този зелен прах е способността на основната му съставка - хлорофилът, да неутрализира миризмата на тялото. Хлорофилът е наричан от лекарите „вътрешен дезодорант” и при консумацията му тялото придобива миризмата на току-що взет душ.

Грейпфрутът дава допълнителна енергия и оформя талията

Pixabay

Грейпфрутът съдържа нооткатони - химически съединения, които стимулират метаболизма и насърчават загубата на тегло. Той е с високо съдържание на фибри, заради което е засищящ и помага за балансиране на нивата на кръвната захар.

Основата на детоксикацията с грейпфрут: ако се наслаждавате на половин грейпфрут на всяко хранене в продължение на една седмица, ще получавате и допълнителна доза хранителни вещества, като фибри и витамини А и С.

Краставицата естествено освежава дъха

Pixabay

Водата от краставици предотвратява сухотата в устата и отмива нежеланите остатъци от храна. Подобно на ябълките, хрупкавият фактор в краставиците помага за стимулиране на производството на слюнка, което пък благоприятства хидратирането на устата.

Всъщност, задържането на резен краставица между езика и небцето помага за ограничаване на миризмата в устната кухина. Хрупкавите зеленчуци елиминират и плаката по зъбите и венците, с която бактериите се хранят.