Една трета от световната икономика ще бъде засегната от рецесия тази година, предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. По думите ѝ, светът е изправен пред по-трудна година в сравнение с предходните 12 месеца.

Икономиките на Съединените американски щати, Европейския съюз и Китай се забавят едновременно, каза още Георгиева.

„Очакваме една трета от световната икономика да бъде в рецесия през следващата година. Това важи и за половината държави от Европейския съюз“, заяви Георгиева в интервю за американската телевизия CBS.

През октомври Международният валутен фонд понижи своята прогноза за глобалния икономически растеж за 2023 г., позовавайки се на продължаващите негативни ефекти от войната в Украйна, както и на инфлационния натиск и повишаването на лихвените проценти от страна на големите централни банки.

Бързото разпространение на COVID-19 в Китай, след като правителството в Пекин се отказа от политиката си за нулево разпространение, означава, че страната е изправена пред нов икономически удар в краткосрочен план, според Кристалина Георгиева.

„Следващите няколко месеца ще бъдат трудни за Китай и въздействието върху икономиката на страната ще бъде отрицателно. Ефектите обаче ще се усетят в целия азиатски регион и ще засегнат глобалния растеж“, каза тя.

"За първи път от 40 години насам годишният икономически растеж на Китай вероятно ще бъде равен или по-нисък от средния за света, което означава, че може да намали световната икономическа активност, вместо да я задвижи. Това никога не се е случвало преди", предупреди директорът на МВФ.

Нейните коментари показват, че финансовата институция вероятно скоро отново ще намали своите икономически прогнози за 2023 г. Обикновено фондът публикува актуализираните прогнози по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, който ще се проведе по-късно този месец.

САЩ вероятно ще избегнат най-лошото от кризата, отчасти благодарение на силния си пазар на труда, смята още Георгиева.

"САЩ може да избегнат рецесията, защото безработицата е много ниска. Ако тази устойчивост се запази и през 2023 г., САЩ ще помогнат на света да премине през една много трудна година“, каза тя.  

Безработицата в САЩ възлиза на 3.7 процента, а страната добави 263 000 работни места в неселскостопанския сектор през ноември. Икономистите на Morgan Stanley очакват нивото на безработица да остане непроменено през декември и САЩ, а икономиката да разкрие 185 000 работни места.

В края на миналия месец брутният вътрешен продукт на САЩ за третото тримесечие беше ревизиран нагоре до 3.2% от  очакавните 2.9% през ноември.

Въпреки това анализаторите, анкетирани от Financial Times, очакват безработицата в САЩ да скочи до 5.5% тази година, а повечето икономисти очакват рецесия през 2023 г.