По-екологична технология за търговски полети може скоро да се появи на хоризонта.

НАСА и Boeing ще работят заедно по проекта Sustainable Flight Demonstrator, за да изградят, тестват и управляват самолет с намалени емисии през това десетилетие, според съобщение на агенцията в сряда.

 „Нашата цел е партньорството на НАСА с Boeing да помогне за създаването на бъдещи търговски самолети, които са по-ефективни по отношение на горивото, с ползи за околната среда, търговската авиационна индустрия и за пътниците по целия свят. Ако успеем, може да видим тези технологии в самолетите в небето през 2030 г.," посочват от НАСА.

Първият тестов полет на този експериментален самолет е планиран за 2028 г. Целта е технологията да обслужва приблизително 50% от търговския пазар чрез самолети за къси до средни разстояния с една пътека, казва Бил Нелсън от НАСА за CNN.

Авиокомпаниите до голяма степен разчитат на самолети с една пътека, които са отговорни за почти половината авиационни емисии в световен мащаб, според агенцията.

Разработването на нова технология за намаляване на потреблението на гориво може да подкрепи целта на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за постигане на нулеви нетни въглеродни емисии от авиацията до 2050 г.

Boeing изчислява, че търсенето на новите самолети с една пътека ще се увеличи с 40 000 самолета между 2035 и 2050 г.

Дизайнът, върху който НАСА и Boeing работят, може да намали разхода на гориво и емисиите с до 30%, в сравнение с най-ефективните самолети днес, според агенцията.

Концепцията се нарича Transonic Truss-Braced Wing и разчита на удължени, тънки крила, стабилизирани от диагонални подпори, които свързват крилата със самолета. Формата създава по-малко съпротивление, което означава изгаряне на по-малко гориво.

Sustainable Flight Demonstrator ще включва и други зелени авиационни технологии.

Партнирайки си по проекта, НАСА и Boeing могат да поемат повече рискове, отколкото авиационната индустрия би могла сама.

Партньорството ще разчита на технически опит и съоръжения и 425 милиона долара от НАСА за седем години. Междувременно, Boeing и неговите партньори ще допринесат с останалите 725 милиона долара и техническия план.