Френската компания LVMH обяви рекордни резултати и изрази оптимизъм за продажбите си в Китай, след приключването на противоепидемичните мерки в най-многолюдната държава в света.

Най-голямата група за луксозни стоки в света отчете приходи от 79.2 млрд. евро (86.2 млрд. долара) и печалба от 21.1 млрд. евро (22.9 млрд. долара) за цялата 2022 г. И двата показателя отчитат ръст от 23%, пише CNN Business.
 

В презентация пред инвеститорите от компанията информираха, че възстановяването на международния туризъм, както и силното търсене от Европа, САЩ и Япония са основните причини за рекордните резултати.

„В следващите месеци имаме всички основания да бъде уверени, дори оптимисти за китайския пазар“, каза главният изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно.

От компанията предложиха и увеличение на дивидента, който ще се разпредели между акционерите от 10 на 12 евро за акция. Решението за това ще се вземе на предстоящото през април общо събрание на акционерите.

През последните пет дни акциите на LVMH добавиха 2.22%. Ръстът по позицията от началото на 2023 г. вече е 17.81%, сочи справка на Darik Business Review.

От началото на 2023 г. богатството на Бернар Арно се е повишило с 28.7 млрд. долара. Днес той разполага със 191 млрд. долара, което му отрежда челно място сред най-богатите хора в света.