Започването на бизнес по време на икономически спад може да бъде плашещо, но някои от най-известните търговски марки в историята, всъщност, са се появявили именно във времена на кризи. 

Airbnb и Uber, например, бяха създадени по време на световната финансова криза от 2008 г., веригата за бързо хранене Burger King отваря врати през 1953 г., когато САЩ са в рецесия, докато Hewlett-Packard е основана в гараж в Пало Алто през 1939 г. - по време на Голямата депресия. 

И тъй като в момента рецесията отново е заплаха за много държави по света, предприемачите си задават въпроса дали сега е най-удачният момент за стартиране на ново начинание.  

Оказва се, че в подкрепа на подобно решение има не една, а цели три причини, казва експертът по мениджмънт от Лондонското бизнес училище Джон Мълинс, цитиран от Forbes. 

„Първо, по време на или в очакване на икономически спад, каквато е ситуацията днес, големите компании намаляват разходите си, което означава по-малко иновации и по-слаба конкуренция.

Второ, много от ресурсите, от които се нуждае един стартиращ бизнес - хора, недвижими имоти и т.н., стават по-изобилни и по-евтини. И трето, предприемачите с добри бизнес идеи могат да ги изпробват, докато останалите се страхуват да влагат пари и време в нови проекти", коментира Мълинс. 

Кризата като възможност

Дейвид Дейвис да стартира своята компания Sovereign Beverage Company по време на глобалната рецесия от 2008 г. Той забелязва празна ниша на пазара около година по-рано, докато посещава различни пивоварни, като част от работата си на пълен работен ден, и осъзнава, че много от тях не използват възможностите за износ.

"Първоначално си помислих: Защо да стартирам в началото на глобална рецесия? А следващата ми мисъл беше: Защо не? Ако успея да създам процъфтяващ бизнес, знаех, че той ще бъде силен и устойчив. 15 години по-късно това вече е доказано“, спомня си Дейвис.

Въпреки че начинанието му в началото е затруднено от липсата на паричен поток и ресурси, то, в крайна сметка, се превръща в траен бизнес модел. 

„Ние не държим стоки на склад, а ги продаваме, още преди да ги купим, плащайки преди да ни бъде платено. Също така избрахме да работим с доставчици на продукти от няколко различни пивоварни, което ни позволява да предлагаме по-широка гама на глобални клиенти, като същевременно поддържаме логистиката на един доставчик“, обяснява предприемачът. 

Sovereign Beverage Company предлага на пивоварните, търсещи нови начини за увеличаване на продажбите, безрисков поток от приходи. Оттам нататък компанията се фокусира върху намирането на клиенти на пазари, които са по-малко засегнати от финансовата криза.

„Рецесията ни принуди да разработим много хитра и ефективна операция, която следваме и до днес. По тази причина определено бих го направил отново. Според мен рецесията беше най-доброто време да започнем“, категоричен е Дейвид Дейвис. 

Провалът е повод за ново начало

2008 е и годината, в която Конрад Бергстрьом основава шведския технологичен гигант Zound Industries. Той трансформира известните усилватели на Jim Marshall, използвани от легендарни музиканти, като Джими Хендрикс, превръщайки ги в домашни високоговорители и слушалки, продавани в над 130 държави. 

Преди това той създава търговската компания Megascene Agency, която осигурява успешни продажби на много международни марки, като Quiksilver и Burton, в скандинавските страни.

Но през 2004 г. Бергстрьом е принуден да обяви фалит. Въпреки огромните дългове, прекъснатите бизнес контакти и факта, че се налага да спи в колата с кучето си, той вярва в по-доброто бъдеще.  

„Лесно е да мислим за гибел и мрак, когато икономиката се срива. Това, което видях, беше огромна възможност да създам прост, фино настроен бизнес и да го позиционирам за дългосрочен успех“, обяснява бизнесменът. 

Липсата на външно финансиране под формата на инвестиции, банкови заеми и правителствено финансиране за стартиращи предприятия се оказва значително предизвикателство. 

„Намерихме решения в адаптиране на условията за плащане, извличане на полза от правата за разпространение и убеждаване на семейството и приятелите да инвестират в компанията.

Установяването на мрежа за дистрибуция чрез компании също беше ключово, но изискваше много повече планиране, тъй като пазарът по време на кризата не прощаваше грешки", казва Бергстрьом 

Тъй като рецесията днес изглежда все по-вероятна, съветът му към предприемачите, които обмислят да стартират своите бизнеси, е да запазят положително отношение и да се съсредоточат върху работата с фактите. 

„Толкова много хора смятат рецесията за адски пейзаж. А тя, всъщност, е възможност и трябва наистина да вярваш в това, което правиш, за да успееш“, смята той.

Джон Мълинс е съгласен, че подобна нагласа е жизненоважна за увеличаване на шансовете на предприемача за успех при неблагоприятни условия за стартиране, тъй като позволява нарушаване на много от правилата, по които функционират конвенционалните бизнеси. 

По думите му, предприемачите с правилно мислене не искат разрешение от никого.

"Ако основателите на Uber бяха поискали разрешение от таксиметровите регулатори в Сан Франциско, тяхната компания, а може би и цялата индустрия на споделените пътувания, можеше и да не съществува днес“, отбелязва Мълинс.