В повечето случаи рецесиите обикновено са свързани с фалити и загуба на работни места, но понякога трудните икономически условия създават предпоставки за появата на нови продукти и бизнес начинания. 

От производителите на битови стоки, създадени в края на 19-ти век до глобалните технологични компании от новото хилядолетие - ето някои от най-популярните корпорации, които се появяват на бял свят по време на криза. 

Procter & Gamble

В средата на 19-и век Съединените американски щати преживяват финансова катастрофа, останала в историята като Паниката от 1837 г. Тя дава началото на икономическа депресия, продължила повече от десетилетие. 

През същата година Уилям Проктър и Джеймс Гембъл основават компания за сапуни, наречена Procter & Gamble. Те започват бизнеса си в Синсинати, Охайо, за да се възползват от статута на града като център за производство на месо и месни изделия. Проктър и Гембъл използват вторичните продукти на тази индустрия, за да произвеждат своите сапуни.

Компанията оцелява в икономическите предизвикателства, като доставя сапуни на армията на Съюза по време на Гражданската война през 60-те години на 19-и век. По време на съществуването си в продължение на 184 години бизнесът на компанията устоява на много сътресения и днес тя е най-голямата компания за потребителски стоки на планетата. 

Tiffany & Co.

Марката за луксозни бижута Tiffany & Co. също се ражда по време на паниката от 1837 г., когато 25-годишният Чарлз Луис Тифани отваря малък магазин за канцеларски материали и стоки в Ню Йорк със своя приятел Джон Б. Йънг. Още в първия ден продажбите достигат 4.98 долара, които, преизчислени спрямо инфлацията, се равняват на над 135 съвременни американски долара.

Магазинът бързо се превръща в популярен бутик за дамите, които търсят елегантни бижута. Tiffany & Co. става известна със сребърните си бижута през 1867 г., а през 1878 г. компанията навлиза и в света на диамантите с придобиването на 287.42-каратов жълт диамант от мините Кимбърли в Южна Африка.

Най-големият магазин на Tiffany & Co. отваря врати на ъгъла на 57-ма улица и Пето авеню в Ню Йорк през 1940 г., а компанията прави своя дебют в киното през 1961 г. с излизането на филма „Закуска в Тифани“, с участието на Одри Хепбърн.  

Марката продължава да бъде световен символ на лукса повече от 180 години след основаването си. През септември 2020 година тя беше закупена от френския гигант LMVH за 16.2 милиарда долара. 

General Motors

През 1907 г. в САЩ има финансова паника, която води до рецесия, продължила между 1908 и 1910 г. Автомобилният производител General Motors е основан през 1908 г. от Уилям Дюрант и Чарлз Стюарт Мот във Флинт, Мичиган. И въпреки, че началото на GM е поставено по време на криза, моментът се оказва подходящ в много отношения. След като преживява кризата, GM успява да придобие много други затруднени компании, включително Oldsmobile, Cadillac, Catercar, Elmore, Ewing и Oakland.

До 1929 г. General Motors става най-големият производител на пътнически автомобили в САЩ. Компанията продължава да расте и през следващите десетилетия, но късметът ѝ започва да се изчерпва през 1990 г., когато е изправена пред силната конкуренция от страна на японските автопроизводители Toyota и Honda. 

Финансовите проблеми се влошават по време на рецесията от 2008 г., когато автомобилният концерн е спасен от правителството на САЩ. Компанията обяви фалит през 2009 г., но успя да се реорганизира и да стабилизира производството си. 

Disney 

Когато основава своята компания, Уолт Дисни не можел да се похвали с кой знае колко добри резултати като бизнесмен. Първото му анимационно и филмово студио Laugh-O-Grams фалира през 1923 г., а първата скица на Мики Маус се появява пет години по-късно. 

Дисни учредява Walt Disney Productions през 1929 г. и, за щастие, компанията не става жертва на същата съдба като първото му начинание, въпреки че стартът ѝ съвпада с началото на краха на Уолстрийт и последвалата Голяма депресия през 30-те години на миналия век.  

През 1937 г. Уолт Дисни продуцира първия си пълнометражен филм "Снежанка и седемте джуджета" с колосален бюджет от 1.5 милиона долара. Това  обаче е риск, който се изплаща и филмът става касов хит.  

Сега една от най-известните медийни компании в света, днес Днес The Walt Disney Company е една от най-известните медийни компании в света и се оценява на зашеметяващите 314 милиарда долара.

До смъртта си през 1966 г. Уолт Дисни взима общо 26 Оскара за работата си и наследството му се състои не само от впечатляващия филмов каталог, но и от други студиа, които впоследствие са придобити от марката, включително Marvel и Pixar, както и 12 тематични парка и стрийминг платформата Disney+.

Hewlett-Packard

По време на рецесията през 1937 Бил Хюлет и Дейв Пакард започват да работят върху основаването на своята компания, която през 1938 година се превръща в Hewlett-Packard. HP започва да произвежда електронно тестово и измервателно оборудване, включително радиоосцилатора, използван от Walt Disney за тестване на аудио оборудването за филма Fantasia. 

Именно въпросният договор с Disney е първият голям пробив на фирмата.

HP навлиза в света на компютрите през 1966 г., пускайки на пазара HP 2116A. През 80-те години на миналия век компанията вече произвежда широк набор от персонални компютри и калкулатори.

Hyatt

Хотелската верига Hyatt е основана два месеца след осеммесечната рецесия от 1957-1958 г., при която брутният вътрешен продукт на САЩ спада с 3.3%, а безработицата се повишава до 6.2%. Всичко започва, когато предприемачът Джей Прицкер купи мотел в Лос Анджелис, наречен Hyatt House, за 2.2 милиона долара, което се равнява на 20 милиона долара в днешни пари. 

Това не е най-безопасното бизнес решение, като се има предвид намаляването на икономическата активност по време на рецесията, което засяга тежко бизнеса с пътувания и туризъм.

Но този риск очевидно се оказва оправдан, тъй като Hyatt успява да развии бизнеса си през следващото десетилетие, създавайки международното си подразделение Hyatt International през 1968 г. 

Днес компанията управлява над 900 хотела и курорта и се оценява на 6.81 милиарда долара. 

FedEx

Компанията за доставки FedEx е основана през 1971 г., но реално започва официалната си дейност през 1973 г., когато премества офиса си в Мемфис, Тенеси. Моментът обаче съвпада с рецесията от 1973-1975 г., която причинява глобален икономически спад, а безработицата в САЩ достига връх от 9%. 

Въпреки тези предизвикателни обстоятелства, FedEx се развива изключително бързо, доставяйки 186 пакета до 25 града в САЩ през първата си нощ на работа.

Компанията купува седем самолета Boeing 727 през 1977 г. и достига приходи от 1 милиард долара до 1983 г. 

Microsoft 

Microsoft е създадена от Бил Гейтс и Пол Алън на 4 април 1975 г. - един месец след края на рецесията. Компанията, първоначално наречена Micro-Soft, започва да произвежда софтуер за ранните персонални компютри и до 1978 г. има продажби за повече от 1 милион долара, което се равнява на близо 4 милиона долара в днешни пари. 

Гейтс и Алън пускат първия си персонален компютър на пазара през 1981 г. и до края на 80-те Microsoft се превръща в най-голямата компания за персонални компютри в света по продажби. 

Това помага на Бил Гейтс да стане третият най-богат човек в света с нетна стойност от 131 милиарда долара, според Bloomberg Billionaires Index.  

Electronic Arts 

В края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век високите цени на енергията предизвикват глобална рецесия. По това време служителят на Apple Трип Хокинс решава, че е време да напусне стабилната си работа и да създаде собствена софтуерна фирма. Така, през май 1982 г., на бял свят се появява Electronic Arts. 

За щастие на Хокинс, той навлиза на пазара във време на бума на персоналните компютри. Той пуска на пазара първите си игри през пролетта на 1983 г., сред които са Hard Hat Mack, Pinball Construction Set, Archon, M.U.L.E, Worms? и Murder on the Zinderneuf. 

Компанията бързо става известна и устоява на много предизвикателства. По време на пандемията от COVID-19 много повече хора играеха видео игри по време на локдауните. 

Пазарната капитализация на EA в момента е около 35.8 милиарда долара.

CNN 

Друга компания, основана по време на рецесията в началото на 80-те години, e телевизионният канал CNN. На 1 юни 1980 г. програмата започва да излъчв на живо, представяйки за първи път концепцията за денонощни новини. През 1991 г. CNN става единственият разпространител, който предава от вътрешността на Ирак по време на войната в Персийския залив. 

Оттогава насам CNN се откроява с 24-часовото си непрекъснато отразяване на новинарски събития на живо и става първият кабелен новинарски канал, който съобщава новините за атентатите от 11 септември. 

През 1996 г. CNN е придобита от развлекателния конгломерат Time Warner Inc. за 7.3 милиарда долара. 

Airbnb 

През 2007 г. светът се намира в навечерието на най-тежката рецесия от 30-те години на миналия век. По това време съквартирантите Джо Гебия и Брайън Чески обявяват, че отдават под наем площта в апартамента си в Сан Франциско, за да спечелят допълнителни пари, позволявайки на посетителите да останат на надуваеми легла. Така се появява и името на компанията Airbnb. 

Обединявайки сили с бившия си съквартирант Нейтън Блечарчик, те официално стартират компанията през август 2008 г.

Airbnb успява да се възползва от трудните икономически обстоятелства, като предоставя евтино краткосрочно настаняване във време, когато много хора не могат да си позволят да отсядат в хотели. След като си осигурява първоначална инвестиция от 600 000 долара от Sequoia Capital, фирмата генерира експлозивен растеж. 

Airbnb обаче бе силно засегната от пандемията от COVID-19. Компанията загуби 16% от капитализацията си, но след това пътуванията постепенно започнаха да се възстановяват, а заедно с тях - и цената на акциите ѝ. 

Uber 

Uber е основана към края на световната финансова криза през март 2009 г. от Гарет Камп и Травис Каланик. Първоначално наречена UberCab, компанията развива бизнеса си върху идеята за споделените автомобилни превози. Тя получава финансиране от 1.25 милиона долара през октомври 2010 г., след като тества услугата си и стартира в Сан Франциско по-рано същата година.

По време на развитието си компанията се сблъсква със съпротивата на традиционните таксиметрови превозвачи по целия свят, които твърдят, че тя отнема бизнеса им и избягва лицензионните такси, за да намали разходите си. Пандемията и последвалите локдауни удариха тежко приходите на Uber и компанията отчете 75% спад в резервациите на автомобили.