Състоянието на щатската икономика е объркващо. Заетостта нараства. Инфлацията отслабва, но все още е висока. Цените на горивата тръгнаха нагоре.

Потребителите продължават да харчат, а тяхното доверие нараства. Продажбите около празниците обаче не бяха впечатляващи. Корпоративните съкращения се увеличават. Печалбите на компаниите не блестят, а лихвите по ипотечните кредити растат.

В период, в който икономическите данни предоставят смесени сигнали или правят прогнозите на пух и прах, очакванията на икономистите за следващата година стават все по-неясни.

Резултатите от най-новото проучване на Националната асоциация по бизнес икономика на САЩ (NABE) показват “значително разминаване” сред участниците относно това в каква посока е поела щатската икономика през 2023 г., казва президентът на организацията.

“Прогнозите за реалния БВП, инфлацията, индикаторите на пазара на труда и лихвените проценти са доста разнообразни, което вероятно отразява най-различни мнения относно съдбата на икономиката, вариращи от рецесия през меко приземяване до стабилен растеж,” казва Джулия Коронадо, президент на NABE.

Близо 60% от участниците в проучването смятат, че вероятността щатската икономика да навлезе в рецесия в следващите 12 месеца е над 50%.

Кога обаче би започнала такава рецесия е друг въпрос, като 28% от участниците казват, че това ще е през първото тримесечие, 33% очакват това да се случи през второто, а 21% залагат на третото.

На фона на продължаваща борба на Федералния резерв срещу високата инфлация, икономистите очакват ключовите измерители на инфлацията да се забавят през тази година, поопадайки в диапазона 2.7% - 3% за 2023 г. и доближавайки се до таргета на централната банка от 2% до 2024 г.

Известна несигурност сред икономистите обаче поражда това какво може да направи Фед в този период, както и потенциалните ефекти от външни фактори.

Очакванията на икономистите се разминават по отношение на това до колко Федералният резерв може да повиши лихвите, колко дълго лихвите могат да останат на върховите си нива, кога ще започне понижаването им и какво ще са сигналите за всички тези действия на централната банка,” казва Дейна Питърсън от NABE.

“Участниците също така са силно загрижени, но разделени в мненията си относно последиците от други въпроси, които биха могли да засегнат щатската икономика, в това число ефектът от отварянето на Китай върху глобалната инфлация и предстоящото достигна на тавана на дълга в САЩ.”

По отношение на пазара на труда, очакванията на икономистите са щатската икономика да създава месечно по 102 000 нови работни места, което представлява значителна ревизия нагоре, в сравнение с прогнозираните през декември 76 000 нови работни места на месец.

Икономистите от NABE очакват безработицата да се увеличи, но повечето от тях се съмняват, че ще надхвърли 5%.

По отношение на имотния пазар, те прогнозират, че цените на жилищата и новото строителство ще продължат да падат през тази година, а очакванията им са, че новото строителство ще запише най-големия си спад от 2009 г.

Едва 2% от участниците обаче казват, че “срив на имотния пазар” е най-големият риск за щатската икономика през 2023 г.

Вместо това, 51% от участвалите в проучването смятат, че най-големият риск за икономиката е прекомерното затягана на паричната политика. Евентуалното разрастването на войната в Украйна е смятано за втората най-голяма заплаха с 12%.