Колко е часът на Луната? От зората на космическите пътешествия отговорът на този въпрос винаги е бил: "Зависи". 

От десетилетия лунните мисии работят по времето на страната, която ги е изстреляла. Но броят на планираните пътешествия до естествения спътник на нашата планета се увеличава с всяка изминала година, а Европейската космическа агенция счита настоящата система за неустойчива.

Затова тя предлага да се въведе единна лунна часова зона, пише The New York Times.

„Европейската космическа агенция не поема водеща роля в тази дискусия, ние просто посочваме един важен проблем, с който трябва да се справим. Но темата се нуждае от международна координация и консенсус“, коментира пред изданието инженерът от ЕКА Брайс Деландреа.

Основната цел на създаването на универсална система за отчитане на времето за Луната е да рационализира контактите между различните държави, публични и частни организации, които координират пътувания до и около естествения спътник на Земята.

Дискусията за най-подходящия начин, по който това може да се случи, вече е в ход, тъй като "трафикът" на и около лунната повърхност се очаква да стане доста натоварен. 

Лунният апарат M1, построен от японската компания Ispace, трябва да пристигне на Луната през април, когато ще се опита да разположи марсоход, построен от Обединените арабски емирства; робот, създаден от японската космическа агенция JAXA, както и други полезни товари.

Шестокракият цилиндричен робот Nova-C, построен от базираната в Хюстън компания Intuitive Machines, се очаква да бъде изстрелян на ракетата Falcon 9 на SpaceX и да кацне на Южния полюс на Луната през юни. 

Има и още мисии без екипаж, които се очаква да се насочат към Луната до края на година.

Междувременно, НАСА се готви да изпрати четирима астронавти в орбита около земния спътник следващата година. Тази мисия ще проправи пътя за първото кацане на Луната с екипаж след Аполо 17 през декември 1972 г. Засега събитието е планирано за 2025 г.

Европейската космическа агенция допринася за усилията на НАСА за изграждане на лунната станция Gateway, която ще служи като "междинна спирка" за бъдещите екипажи по пътя им към лунната повърхност.

Миналата година Китай завърши изграждането на своя собствена космическа станция и намекна, че китайските астронавти ще стъпят на Луната до 2030 г.

Южна Корея изстреля своя собствен лунен космически кораб Danuri с ракета Falcon на SpaceX от Флорида през август. Той се присъедини към индийската мисия Chandrayaan-2, както и към космическите кораби на НАСА и Китай в орбита около Луната.

С повишеното проучване обаче идва потенциал за грешна комуникация.

„Тези мисии не само ще бъдат на или около Луната по едно и също време, но и често ще си взаимодействат. Те ще могат да препредават комуникации една на друга, да извършват съвместни наблюдения или да извършват операции за среща“, се посочва в изявлението на Европейската космическа агенция.

За да могат всички тези взаимодействия да се случват гладко, мисиите ще трябва да работят по стандартизирано време, според експертите на агенцията. 

„Прецизното отчитане на времето беше от ключово значение за навигацията на Земята и ще бъде от ключово значение и за космическия трафик между Земята и Луната.“

Много подробности около тази идея обаче остават да бъдат уточнени. Един от тях е дали лунното време трябва да бъде зададено на Луната или да се синхронизира с това на Земята.

Времето на Земята се проследява прецизно от атомни часовници, но синхронизирането на времето на Луната е трудно, тъй като там часовниците работят по-бързо, печелейки около 56 микросекунди на ден.

След като бъде установена нова лунна часова зона, методите, използвани за нейното създаване, ще бъдат полезни за бъдещи космически изследвания, смятат от агенцията.

Включително и за евентуалните бъдещи мисии до Марс, където астронавтите и учените ще се сблъскат със същите предизвикателства.