Финландия беше обявена за най-щастливата страна в света от World Happiness Report за шеста поредна година.

Вероятно сте предполагали, че неотдавнашните силно оспорвани избори и наличието на 1340 км граница с Русия ще премахнат жизнеността на финландците, но това не се случва.

Защо са толкова щастливи?

Според Хели Хименес от Business Finland, „финландското щастие произтича от тясната връзка с природата и нашия приземен начин на живот.“

Което обяснява защо Тампере - град, в който природата се е настанила дори в центъра му, редовно е определян от финландците за мястото, в което най-много искат да живеят.

На около 180 км северно от Хелзинки и разположен на сухопътен мост между езерата Nasijarvi и Pyhajarvi, това е центърът на доброто настроение – най-щастливото място в най-щастливата страна в света.

През лятото жителите на Тампере посещават девствени плажове, разположени само на няколко минути от офиса, а през зимата карат ски през приказните гори, които ги заобикалят.

Можете да се насладите и на двете в Pyynikki - крайезерната гора с крайбрежни алеи и места за плуване, която е на кратко пътуване с трамвай номер 10. След плуване можете да се изкачите до наблюдателната кула Pyynikki.

Гледките към езерата и града от тази забележителност от 1920 г. спират дъха, но също толкова важно е, че кафенето й е известно в цяла Финландия със своите прясно приготвени понички.

Понички се предлагат и в Market Hall на Hameenkatu. Отворен през 1901 г., това е най-големият покрит пазар в скандинавските страни, а сергиите и кафенетата му са пълни с висококачествени местни продукти, като горските плодове, които изобилстват в региона в края на лятото – чудесно място да си купите обяд или кафе.

Наблизо бързеите, които свързват езерата Nasijarvi с Pyhajarvi, преминават през града чрез водопада Tammerkoski. Гледайте страховития спектакъл безопасносно от пешеходния мост Tammerkoski сред градски пейзаж от мелници с червени тухли от 19-ти век.

Центърът Vaprikki пък е бивш фабричен комплекс, в който сега се помещават 10 малки музея, чиято тематика варира от естествена история до компютърни игри. А някога могъщите фабрики Finlayson Works и Tampella разполагат със страхотни барове и ресторанти.

Невероятен изглед към морето се разкрива от прозореца на сауната в новия сауна ресторант Kuuma на кея Tammerkoski – един от 34-те в град, обявен за Световна столица на сауната през 2018 г. Хапнете след това в отопляема стъклена оранжерия с изглед към кея.

Предпочитате традиционната парна баня? Общинската сауна Kaukajarven е разположена на извъградско езеро и предлага горещи камъни, кофи с вода и щастливи финландци с черпаци. През зимата езерото замръзва и се прави дупка в леда за ползващите сауна.

Температурата в Тампере може да бъде около или под нулата до края на април, но градът предлага страхотни забавления на закрито.

Nokia Live Arena, проектирана от известния архитект Даниел Либескинд и струваща 124 милиона евро, е дом на два отбора по хокей на лед от най-висок клас Ilves в Tamapara. Мачовете са бурни и много вълнуващи събития, по време на които се пие бира и се ядат колбаси.

Стадионът включва петзвездния хотел Lapland, който разполага с апартаменти с балкони, гледащи към пързалката, която е домакин и на големи културни събития.

Центърът за изкуства Tampere Hall е дом на симфоничен оркестър, но по-важното – и на единствения в света музей на мумините.

Това включва два етажа с оригинални произведения на изкуството от създателя на мумините (семейство скандинавски троли) Туве Янсон, включително забележителна къща.

 И ако това не ви направи щастливи, вероятно нищо не би могло.