Всеки има натоварена програма, но някои хора изглежда се справят без усилия. Как го правят?

Проучвания показват, че щастието прави хората с 12% по продуктивни. Високопродуктивните хора обаче имат и много конкретни навици.

Нещо повече, най-продуктивните хора обикновено са и най-организираните. Въпреки подредените им бюра и систематизираните графици, техният подход е много по-всеобхватен. Те знаят как да ограничават загубата на време.

Най-важното нещо - те избягват всички капани, които ни карат да страдаме от стрес на работното място и дезорганизация. Как го правят?

За да сте по-продуктивни, трябва да избягвате тези 12 неща.

1. Не казват постоянно "да"

В своята книга Great at Work: How Top Performers Do Less, Work Better, and Achieve More Мортен Хансен описва как отказът на още работа може да ни помогне да намалим отговорностите си и да се фокусираме по-добре.

Хората, които не могат да казват „не“, е по-вероятно да изпитат стрес, бърнаут и депресия.

Хансен също така посочва, че мултитаскингът е контрапродуктивен, ако се опитвате да балансирате прекалено много задачи. "Отличната работа изисква концентрация, а за да сте концентрирани, трябва да вършите по-малко неща," пише той.

2. Не работят на маратони, а на спринтове

"Един от най-големите капани по отношение на продуктивността е, че хората се опитват да работят на маратони," казва клиничиният психолог Ник Уигнол.

Представете си сценарий, при който крайният ви срок за важен проект наближава. Вашият план е да го довършите във вторник сутринта. След като сте изчислили, че би трябвало да ви отнеме около 6 часа, вие решавате да отидете на работа в 6:00 часа сутринта.

Имайки предвид това, вие разчиствате календара си за деня, за да се захванете за работа. Проблемът е, че така се записвате за маратон. Ако искате да сте продуктиви, не трябва да работите маратонски.

В подобна ситуация вероятно ще се сблъскате с:

Отказ. В момента, в който седнете на бюрото си, ще се почувствате затрупани от всичко, което трябва да направите. Отказвате се след няколко фалстарта.

Протакане. Протакате вместо да се откажете. След като проверите електронната си поща, върнете няколко телефони обаждания и прочетете малко новини, вие решавате че е време да започнете работа.

Изведнъж "вече изоставате" и паниката настъпва. Така вие протакате още малко, за да разсеете мислите си от безпокойството. Ако направите това още няколо пъти, накрая ще сте свършили нещо с ниско качество.

Ще се изгубите. В крайна сметка, хората се губят, когато работят на маратони. Когато трябва да свършите огромна купчина работа, е лесно да изгубите връзка с това, което е приоритетно и трябва да се свърши.

По тази причина ние отделяме прекалено много време за някои неща и не достатъчно много за други. В крайна сметка, се отказвате или представят краен резултат с ниско качество.

Начинът, по който може да се избегне всичко това, е да работите на спринтове. Спринтовете са къси, концентрирани, високоенергийни изблици на работа, обяснява Уигнол.

Може да разделите шест часа работа на три части, например. Работете по всяка част на спринтове от по 45 минути. Ако работите на спринтове, ще имате по-голяма яснота и ще можете да вършите повече. Има също така повече възможности за награди и гъвкавост.

3. Не разбиват графика си

Периодично се събуждаме отпаднали или изтощени. Поради това просто ни се иска да изхвърлим графика си в кошчето. От друга страна, може би нямаме някакви реални "планове" за деня, особено ако става въпрос за уикенд или почивка.

Продуктивният човек обаче никога не би направил това. Няма значение дали е почивка, той спортува, подрежда дрешника си, почиства колата или пазарува хранителните продукти за седмицата.

Простичко казано, изгответе си програма. Нещо повече, уверете се, че програмата ви е неотменима. Освен ако няма нещо спешно, трябва да отметнете всеки артикул или рискувате да изгубите привилегия или покупка, която се надявате да получите.

4. Не разчитат само на спешността

Високопродуктивните хора не разчитат единствено на спешността, за да изпълняват своите задачи. Вместо това, те приоритизират неща по важност. Знаят, че спешните задачи отвличат вниманието от истински големите проблеми.

Вместо да се фокусират върху по-спешните задачи, те могат да окажат по-голям ефект, като се фокусират върху по-важните.

Проблемът? Като цяло нашите списъци с неща за вършене не са подредени по приоритети. Вместо това ние вършим това, което ни хрумне или което е записано първо в списъка. Резултатът е, че се концентрираме първо върху спешните неща, които може да не са най-важните.

5. Не бягат от отговорност

Продуктивният човек не само знае кога са крайните му срокове, но и носи отговорност за собствените си проекти. Наложете си като правило да не обещавате прекалено много и да не изпълнявате достатъчно.

Така обикновено ви остава още работа. Вместо това поемайте отговорност за работата, която вършите.

6. Те не пренебрегват психическото си здраве

"Никога не бих пропуснала 20-те минути сутрин, които отделям за умственото си здраве," казва Джесика Меси, основател на марката Hustle Sanely, посветена на продуктивността.

Тя казва, че създаваме нашите думи от мислите си, ръководим нашите действия от думите си и живеем живота си въз основа на нашите действия.

Ако имате сутрешен ритуал, това ще ви помага да се появявате в най-добрата си версия пред роднините и колегите си, казва Меси. Освен воденето на дневник, тя препоръчва още медитация и слушане на любимите ви подкасти.

7. Не се движат на автопилот

Стефан Фалк, автор на книгата Intrinsic Motivation: Learn to Love Your Work and Succeed as Never Before, казва, че трябва да избягваме да влизаме на работното си място на автопилот.

Ако преминаваме на автопилот през познатите ни неща, които правим през деня, това може да „изключи“ ума ни и да ни тласне по-лесно към скуката.

Освен това, понятието "скучен" просто не съществува в речника на онези, които обичат това, което правят.

Професионалистите, които се стремят да култивират страст към работата си, си поставят ежедневни цели, дори и когато са изправени пред най-обикновени задачи, които са изпълнявали хиляди пъти. За да ги мотивират да се усъвършенстват, тези цели им дават усещане за израстване.

8. Не се оплакват

Основното при оплакванията е, че те не постигат нищо, дори и временно да облекчават стреса. За продуктивните хора е по-важно да открият решения и да работят по проблемите си, вместо да се оплакват.

Би трябвало да използвате тези 15-30 минути, в които обикновено се оплаквате, за да работите по проблемите си. Дори и най-малките стъпки ще направят голяма разлика.

9. Не работят в неподредена среда

Едно бюро може да бъде подредено по най-различни начини. Средата, в която работите обаче, има важна роля за вашата продуктивност. Тя "може или да ви зареди с енергия, или да изчерпи енергията ви," казва пред New York Times Джули Моргенстърн, експерт по управление на времето.

Като цяло едва 25% от разхвърляните бюра са в резултат на организационни умения, казва Моргенстър. Останалите са в резултат на неефективно управление на времето.

Всеки лист на бюрото ви е свързан с определена задача. Отпуснали ли сте си достатъчно време, за да завършите всичко? Тя препоръчва да делегирате задачи, ако купчините хартия на бюрото ви излязат от контрол.

Като цяло е най-добре да поддържате бюрото си чисто, с изключение на нещата по проекта, по който работите в момента.

Отделяйте по 10 минути в края на деня, за да подготвите бюрото си за следващия ден. Това ще ви спести започване на деня с разчистване на бъркотията от вчера, казва Моргенстърн. Подготовката на бюрото ви за деня може да има силен ефект върху нагласата и продуктивността ви.

10. Решават какво ценят най-много

Чрез установяването на ценности можем да видим какви цели трябва да бъдат поставяни. Уверете се обаче, че те са измерими и обективни. Също така, за разлика от една ценност, една цел може да бъде постигната.

Способността да успявате в кариерата си е пример за ценност, която може да не сте в състояние да постигнете. Въпреки това е възможно да постигнете дадена цел, като определена заплата през тази година.

За да избегнете чувството за претовареност, след това можете да си поставите подцели, определяйки по-малки задачи за изпълнение.

11. Избягват драмите на работното място

Неизбежно е да се сблъскаме с драми на работното място на някакъв етап. Проблемът може да се прояви по много начини, в това число зловредни клюки, съпротива срещу промяната, постоянни спорове и недоволни служители, които развалят работната среда.

Ако попаднете във вихъра на драмите на работното място, фокусът ви ще се измести от вашата работа, която е най-важното нещо. Времето, което ще изгубите за тези драми, може да струва изключително скъпо на вашата работа или бизнес.

12. Може да се самосаботирате, ако се фокусирате върху това кой не искате да бъдете

Поставянето на цели често включва това какво бихте искали да правите по-малко. За да сме по-здрави, трябва да спрем да консумираме некачествена храна. Искате да спрете с протакането? Елиминирайте нещата, които ви разсейват, като известията на телефона си.

Когато става въпрос за промени в живота, експертът по продуктивността Майкъл Хаят смята, че това е нещото, в което много хора се провалят. Когато се фокусирате върху това, което не искате, вашето внимание бива привлечени от него.

Когато мислите за своята цел, вероятно се сещате за захар всеки път, когато помислите за нея. Вероятността да се поддадете на изкушението на захарта е по-голямо, когато мислите за това прекалено много, губейки инерция по пътя към постигането на целите си.