В момента доверието на американците във финансовата система е поставено на изпитание от две кризи едновременно.

От една страна е банковата криза, която регулаторите и големите американски банки се надяват да потушат с поглъщането на затруднените кредитори. 

Налице е обаче и дългова криза, която става все по-притеснителна, тъй като Съединените щати опасно се доближават до т. нар. „дата X“, когато държавната хазна ще изпадне в потенциално неизпълнение на своите задължения.

Засега законодателите от двете водещи политически сили не успяват да постигнат компромис за разрешаването ѝ, пише CNN. 

Министърът на финансите Джанет Йелън заяви в понеделник, че "датата X" може да настъпи веднага след 1 юни, но този срок може да се промени. 

Президентът на страната Джо Байдън разговаря с лидерите на демократите и републиканците в Конгреса, включително и с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, за да обсъдят повишаването на тавана на дълга.

Междувременно, контролът върху фалиралата банка First Republic беше поет от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите и повечето от нейните активи бяха продадени на JPMorgan Chase. 

Бившият министър на финансите Лари Съмърс коментира пред Bloomberg преди поглъщането, че е важно да се преодолеят проблемите в банковата система, защото те могат лесно да се разпространят.

"Тези неща са като горски пожари. Много по-лесно е да ги предотвратим, отколкото да ги ограничим, след като започнат да се разпространяват", заяви Съмърс.

Джо Байдън също се опита да увери американците, че банковата система е сигурна и стабилна. 

Но, въпреки това, новините от последните няколко дни не са особено положителни за американската финансова система.

Фалитът на три банки тази година навежда на мисълта, че наблюдението на финансовия сектор трябва да бъде доста по-внимателно, а Федералният резерв загуби част от доверието на икономистите.

„Тепърва ще стане ясно дали все още тлеещите финансови сътресения, предизвикани от колапса на Silicon Valley Bank, ще прераснат в по-дълбока криза, но инвеститорите и вложителите нямат причина да се доверяват на уверенията на Фед, че това няма да стане.

Само смислените реформи на застраховането на депозитите, управлението, регулаторната структура и надзора могат да възстановят доверието в банките и надеждността на централната банка“, коментира пред MarketWatch нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц.

Федералната комисия за гарантиране на депозитите пък настоява за увеличаване на размера на защитените влогове над текущата граница от 250 000 долара.  

За разлика от усилията за разрешаване на банковата криза обаче, за дълговата в момента не се предприема почти нищо. Вместо това републиканците и демократите демонстрират отказ от диалог, въпреки че страната е на около месец от "датата X", в която ще започне да просрочва дълговете си.

Какво точно ще се случи веднага след датата X не е напълно ясно, но събитията могат да доведат до криза на доверието в правителството на САЩ, затруднявайки финансирането на социалните и здравните програми, да застрашат стойността на долара, който е крайъгълен камък на световната икономика, както и да насочат страната към рецесия. 

Миналата седмица републиканците в Камарата на представителите направиха своята начална оферта в преговорите, като приеха законопроект за драстично намаляване на милиарди федерални разходи, връщане към нивата им от 2022 г., отмяна на разходите за борба с изменението на климата, подкрепяни от демократите, и налагане на нови изисквания за получателите на помощи от програмата Medicaid. 

Белият дом пък твърди, че не трябва да има преговори за плащане на сметки за дълг, емитиран за покриване на вече разрешени от Конгреса разходи.

„Америка не е мъртва нация. Никога не сме пропускали да покрием дълга. И в резултат на това, като една от най-уважаваните нации в света, ние плащаме сметките си и трябва да го правим без да се стига до безразсъдно "вземане на заложници" от страна на републиканците в Конгреса", заяви американският президент. 

Джъстин Уолфърс, професор по икономика и публична политика в Мичиганския университет, заяви пред CNN, че е изключително притеснен от факта, че САЩ може да се изправят пред потенциалната възможност да не могат да изплатят дълга си.

„Настоящото поколение банкови регулатори се поучиха от грешките на Голямата депресия и финансовата криза от 2008 г. Те не се притесняват да се намесят рано, за да запазят доверието във финансовата система", заяви Уолфърс. 

Но, по думите му, няма подобно доверие в политиците на нацията.

„Има голям страх, че това поколение законодатели са по-безотговорни, по-поляризирани и по-склонни да нанасят щети от всички техни предшественици“, каза той.

Повечето икономисти са на мнение, че висшите демократи и републиканци много скоро ще трябва да се съберат, за да избегнат фалита или да се справят с последиците от неговото възникване. Въпросът е какви ще бъдат щетите, нанесени на икономиката докато това се случи.