На пръв поглед някои биха казали, че новите небостъргачи Oasis Towers, които ще променят хоризонта на китайския град Нанкин, изглеждат като частично срутили се на земята кули.

Изображенията обаче показват как ще изглеждат двата иновативни нови небостъргача, след като бъдат завършени.

Структурите ще „предоставят убежище за жителите в гъсто населена и бързо развиваща се част“ на Нанкин, разположен в провинция Дзянсу, съобщава Daily Mail.

Предлагащ както жилищни, така и търговски площи, комплексът е вдъхновен от природата, а кулите му се издигат на височина от 150 м. Те са проектирани (официално) да изглеждат като „скали“, осеяни със зеленина.

Подобен на парк „зелен пейзаж“, отворен за обществеността, е разположен в пространството между двете 40-етажни, L-образни кули.

Всеки от небостъргачите има „решетъчна фасада“ от двете страни, която, според създателите им от нидерландското архитектурно студио MVRDV, е отговор на по-традиционните офис небостъргачи в района.

Другите страни на кулите, междувременно, се отличават с „плавните извивки“ на балкони и тераси, проектирани да осигурят изобилие от естествена светлина, докато „внимателно разположените“ дървета по етажите дават допълнителна сянка през по-топлите месеци.

Под комплекса има метростанция. Магазините и търговските обекти са разположени от ниво партер до трети етаж, а жилищните помещения - на по-високите нива.

Комплексът е проектиран с мисъл за устойчивостта. Покривите, които обаче са недостъпни за обществеността, са „гъсто засадени с различни видове растения, спомагащи за максимизиране на биоразнообразието“.

Тези покривни площи разполагат с 500 кв. м тръстикови легла, които естествено филтрират и пречистват водата като част от системата за рециклиране на сградата. Междувременно, термопомпа използва близката река, за да намали потреблението на енергия.

Единият от основателите на MVRDV Уини Маас казва: „Съвременната архитектура на Нанкин се вдъхновява от природата във форма и външност.

С Oasis Towers искахме да тласнем тази тенденция до максимума – не само да подражаваме на природата и нейните извити, стратифицирани „скали“, но и буквално да я включим в дизайна със зеленина и чрез докосване до естествените процеси.“

Датата на завършване на проекта все още не е ясна, въпреки че от MVRDV потвърждават, че са във фаза по разработване на дизайна.

Това не е единственият архитектурен проект с въображение, зад който стои MVRDV – компанията създаде сграда в Амстердам, което „напомня на издълбан блок“, както и самоподдържащата се „Долина на Едем“ в Армения с гигантска огледална сфера.

Един от проектите на архитектурното студио е и Marble Arch Mound в Лондон, която обаче беше съборена в началото на 2022 г. - само шест месеца след отварянето й, след като беше широко критикувана от обществеността.