Правителството на Италия свика кризисна среща, за да разследва причините за поскъпването на пастата - една от най-обичаните и културно значими храни в страната.

В Рим министърът на икономическото развитие Адолфо Урсо оглави комисия от законодатели, производители на паста и организации за защита на правата на потребителите, която ще обсъжда какво може да се направи, за да бъдат свалени цените на пастата.

Те скачат със 17.5% през март, в сравнение със същия месец година по-рано.

Това повишение е над два пъти по-голямо от общата инфлация в страната от 8.1%. Цените на пастата се повишиха, въпреки че цената на пшеницата, която е основна съставка в продукта, пада в последните месеци.

Говорител на Урсо заяви тази седмица, че много от производителите вече са уверили, че увеличението на цените е само временно и са отдали по-високите цени “на пласирането на стокови запаси от паста, произведени когато цената на суровините е била по-висока.”

“До няколко седмици цените ще се понижат, тъй като производствените разходи са намалели значително,” допълва говорителят.

Това е проблем от национална важност. Средностатистическият италианец консумира около 23 килограма паста всяка година, заяви миналия месец Фурио Труци, президент на организацията за защита на правата на потребителите Assoutenti.

“Пастата е една от най-обичаните храни от италианците,” отбелязва Труци. Руската инвазия в Украйна обаче доведе до едно “цунами” от високи цени през миналата година на някои от суровините, необходими за производството на паста, казва още той.

“Днес ситуацията изглежда различна,” допълва Труци, отбелязвайки, че част от разходите за производство са намалели.

От най-голямата асоциация на селскостопански производители в Италия - Coldiretti, казват, че тези по-високи цени не са довели до по-големи приходи за отглеждащите твърда пшеница, които изпитват затруднения да покриват собствените си разходи.

Цената на твърдата пшеница, която се използва основно от производителите на паста, пада с 30% от май 2022 г.

Производството на паста изисква единствено смесването на вода със смляната пшеница, казват от асоциацията, което “не оправдава” огромното увеличение на цените на дребно на продукта.

От асоциацията отбелязват също така, че въпреки че цената на пшеницата е относително уеднаквена в цяла Италия (0.36 евроцента за килограм), цената на дребно на пастата варира сериозно в отделните региони.

Анализ на Assoutenti от април показва, че средната цена на пакет от килограм спагети, ригатони или пене от марката Barilla е нараснала от 1.70 евро до 2.13 евро в периода март 2022 – март 2023 г., което представлява увеличение от над 25%.

Цените обаче се разминават значително в различните региони, като в провинциите Сиена и Тоскана увеличението е над 58%, докато в Алесандрия ръстът в цената е едва 4.6%.

Базираната в Парма Barilla е най-големият производител на паста в света, според Reuters.

Assoutenti и Урсо намекнаха, че цените може да са били повишени изкуствено с цел увеличение на печалбата, а последствията от Украйна са използвани като оправдание. Те обаче не посочиха имената на конкретни компании.

Ивана Кало, говорител на съюза на производителите на хранителни продукти Unione Italiana Food, казва пред CNN, че цената на пастата по рафтовете се влияе в значителна степен от разходите за енергията, опаковане и логистика. 

Тези разходи се увеличиха, казва Кало, без да уточнява в какъв период.