Да управляваме личните си финанси е нещо абсолютно необходимо за нашия нормален и добър живот. За съжаление, за много български домакинства изготвянето на бюджет звучи много страшно.

Това коментира Рени Миткова, управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, в рубриката "Портфейл" на Дарик радио, посветена на семейните финанси.

По нейни думи, бюджетът е нещо много просто – това е планът за нашите пари. Всички сме наясно, че имаме приходи и разходи, но докато не ги проследим, не можем да кажем, че ги управляваме, допълни експертът.

Приходи и разходи в семейния бюджет

Питър Дракър, който е считан за бащата на мениджмънта, казва, че това, което се измерва, се подобрява. Ако поставим бюджета черно на бяло, обикновено откриваме много изненади, посочи Миткова.

За да следим приходите и разходите си, можем да използваме както мобилни приложения, така и обикновена екселска таблица, според Миткова. Златното правило на бюджета е, че едната страна трябва да е равна на другата - тоест да не харчим повече, отколкото получаваме.

За целта трябва да сме запознати с приходната и разходната част. Първата е относително ясна при хората на заплата, при втората обаче често се оказва, че човек харчи повече, отколкото си е представял. Осъзнаването на този факт действа много дисциплиниращо, смята Миткова.

Българите много обичат да се оплакват от финансовото си положение, но статистиката показва, че вече далеч не сме толкова бедни, колкото си представяме или колкото може би ни се иска да бъдем, допълни тя.

Ако не започнем да управляваме парите си, те ни управляват и нещата не завършват добре. Поставяйки личния бюджет на хартия, ние можем много добре да преценим къде искаме да насочим средствата си.

Вече свикнахме да живеем в условия на висока инфлация, при която се оказва, че всеки месец плащаме повече за определени стоки и услуги. И ако трудно можем да планираме инфлацията, то това не се отнася за собствения ни бюджет, заяви Миткова.

Експертът препоръчва, за да се минимазира в частност влиянието на по-високите цени, някои стоки да се пазаруват на едро, като например козметика, домакински препарати и храни с по-дълъг срок на годност.

Дебитна или кредитна карта  

Миткова препоръча да се плаща с дебитна, а не с кредитна, тъй като чужди пари се харчат много по-лесно. Тя цитира проучване на McDonald’s отпреди пандемията, което показва, че хората харчат с до 30% повече, когато пазаруват с кредитната си карта. 

В днешно време дебитната карта играе ролята на нашия кеш, тъй като трябва да бъде заредена, за да може да се плаща с нея, посочи Миткова.

Спестявания и авариен фонд

В разходното перо на бюджета на първо място трябва да са спестяванията - или да плащаме първо на себе си, в зависимост от това какъв процент от заплатата сме решили да заделяме.

Добре е да имаме буфер или авариен фонд, който да покрива поне между 3 и 6-месечните ни разходи. Той се използва в непредвидени обстоятелства, като болест, повреда на автомобила и т.н.

След спестяванията в разходната част на бюджета следват наложителните разходи за дома (наем, ипотека), храна, комунални разходи и т.н. След това е добре да има категория разходи за нашите деца, като джобни, дрехи, обувки, разходи за училища, както и разходи за транспорт.  

Едно перо, което обикновено се забравя, са застраховките, което включва тези на дома, автомобила, живот и т.н. След това идва перо хобита и развлечения. 

Важно е след разпределянето на тези разходи да имаме и дисциплината своевременно да ги нанасяме в нашия бюджет, заяви още Миткова.

Кога за започнем да формираме финансовата култура у децата?

Финансовите умения са като всички други. Както искаме децата да се научат да четат и пишат, така искаме и те да могат да управляват личните си финанси, заяви Миткова.

Възпитаването на финансова култура може да стартира на много ранен етап в семейната среда, когато децата са дори още 2-3-годишни.

Темата за парите обаче традиционно е неудобна за обсъждане. По тази причина Миткова наскоро стартира подкаста „Джобните“, насочен към семействата с деца и имащ за цел да предостави нова гледна точка на родителите.

Всички сме се научили да боравим с парите си въз основа на метода проба-грешка, но можем да въведем финансовото обучение по-рано в безрисковата семейна среда, за да не се налага след това да спасяваме 30-годишните си деца от дългове, каза още Миткова.

Колкото по-рано въвлечем децата в диалога за семейния бюджет, толкова по-успешни ще бъдат, когато пораснат и поемат своя път, смята експертът.