"Мемекойните", които представлява супер спекулативен, изключително волатилен и донякъде особен клас криптовалути, отново са в светлината на прожекторите, след като цената на най-новия дигитален токен скочи до стратосферата.

Pepe - токен, вдъхновен от антропоморфизирана жаба, популярна от интернет мемета, поскъпна с близо 7 000% за 17 дни след излизането си на пазара на 16 април, с което пазарната стойност на криптовалутата достигна 1.8 млрд. долара на 5 май, според данни на CoinGecko.

Поскъпването на pepe предизвика въобновен инвеститорски интерес към мемекойните като цяло, като общите търгувани обеми скочиха до 2.6 млрд. долара през първата седмица на май, в сравнение с 408 000 долара в седмицата преди това, сочат данни на Dune Analytics.

"Мемeкойните просто избухват периодично и в исторически план това се случва, когато пазарите са леко волатилни или консолидират," казва пред Reuters Тод Грот от CoinDesk Indices. "Ако пазарът не се движи достатъчно бързо, трейдърите намират тези по-малки токени, с които да търгуват."

Най-новата лудост при мемeкойните идва в период, в който поскъпването на биткойна буксува. Най-популярната криптовалута поевтинява с 6% от средата на април до около 27 400 долара.

Pepe, чиято стойност към днешна дата възлиза на 0.000001701 долара, поевтинява с 60% от достигнатия на 5 май връх, но въпреки това пазарната ѝ капитализация е близо 740 млн. долара.

Това я прави третият най-голям мемекойн по този показател - след доджкойн и шиба ину (създадени на шега в интернет с препратка към японска порода кучета), които имат над 10 млрд. и 5 млрд. долара пазарна капитализация, респективно.

Мемекойните започнаха да привличат вниманието на масовите инвеститори по време на движението "Wall Street Bets" от 2021 г., в основата на което бяха трейдърите на дребно.

Отвъд спекулативната търговия, те нямат практично приложение, по което се различават от по-установените криптовалути, като биткойн и етер, чиито почитатели твърдят, че разполагат с потенциала да се използват като разплащателно средство и да съхраняват стойност.

Пазарни играчи предупреждават, че трейдъри и инвеститори могат да се опарят лошо от мемекойните. "Хората обичат спекулативната търговия," казва Мартин Лайнвебер, продуктов анализатор в MarketVector Indexes. "Бих внимавал много със купуването им. Това е хазарт в най-чиста форма."

"Напълно безполезна"

На сайта на Pepe се казва, че криптовалутата е създадена "за хората", като "няма официален екип или план за развитие" и е "напълно безполезна и само за развлечение".

Токенът е вторият най-бързо разрастващ се във втората най-голяма блокчейн платформа - тази на Етериум, сочат данни на Messari.

Скокът в популярността на pepe беше подсилен от бързото ѝ листване на големи централизирани борси, сред които и Binance, казва Чейс Девънс, анализатор в Messari.

От Binance посочват на уебсайта си, че pepe "няма приложение" или "механизъм, който да поддържа стойността ѝ". Борсата предупреждава за волатилността й и казва, че платформата "няма да носи отговорност за евентуални загуби по позицията."

Централизираните листвания също така отвориха вратата за деривативна търговия с pepe.

Както и при други крипто токени, случващото се с мемекойните зависи основно от търговията на дребно и често се подхранва от онлайн нагласи. При доджкойн и шиба ину, които са осмата и 15-тата криптовалути по пазарна капитализация, респективно, често има огромни колебания в цените.

Доджкойн беше пусната през 2013 г. и поскъпна с над 12 000% до рекорд през май 2021 г., преди да поевтинее с близо 90% оттогава. Шиба ину също поевтинява с 90% от достигнатия през октомври 2021 връх.

Новосъздадената pepe има над 100 000 притежатели, според данните на CoinGecko.

Скокът при мемекойните е "интригуващ феномен", казва Едмънд Го, ръководител търговия в компанията B2C2. "Последното избухване е показател, че все още има капитали, които стоят извън пазара и чакат да бъдат мобилизирани."