По-рано през годината потребителите във Великобритания се сблъскаха с недостиг на пресни плодове и зеленчуци, като някои от хранителните магазини ограничаваха продаваните количества на продукти, като домати, маруля и чушки.

Причините за недостига на необходимите за една вкусна салата съставки бяха сложни и варираха от високите цени на енергията до лошите климатични условия в страните доставчици. 

И макар недостигът малко или много да отмина, той очерта крехката природа на нашата хранителна система и важността на продоволствената сигурност.

През 2022 г. доклад на Обединените нации разкри мащабите на проблема. “Между 702 и 828 милиона души бяха засегнати от глада през 2021 г.” е посочено в доклада за „Продоволствената сигурност и изхранването в света“.

В него се казва още, че “основните причини за продоволствената несигурност и недохранването са конфликтите, екстремните климатични условия и икономически сътресения - в комбинация с увеличаващото се неравенство.”

На фона на засилващите се опасения относно ефектите от климатичните промени върху селскостопанския сектор, това, което отглеждаме и консумираме, може би е на път да се промени значително.

Култури, които са непознати за много от нас, може да играят съществена роля в идните години. През юни 2022 г. учени от Кралската ботаническа градина в Кю посочиха няколко източника на храна, които може да играят голяма роля в начина на хранене в бъдеще.

Те включваха морски водорасли; кактуси - като бодливата круша; сорт диво кафе, което издържа на много по-високи температури от кафето Арабика; и растението енсет, известно още като фалшив банан.

“Енсетът е роднина на банана,” казва пред CNBC Джеймс Борел, ръководител на изследването в Кралската ботаническа градина в Кю. “Но докато той е от Югоизточна Азия, енсетът е от Африка и е опитомен, като се отглежда единствено в Етиопия,” допълва той.

Когато става въпрос за продоволствена сигурност, потенциалът на енсетът, наричан още „дървото срещу глада“, изглежда значителен. Борел посочва, че растението притежава комбинация от характеристики, които са “много необичайни за земеделските култури.”

“На първо място, то е многогодишно и продължава да расте всяка година, ако не го берете. Едно плодно дърво може също да е многогодишно, “но ражда плодове само в определен период от годината, така че трябва да ги консумирате или да ги съхранявате.”

При енсета “консумирате цялото растение и това, че всяка година става все по-голямо, означава, че просто го берете, когато имате нужда.” Това го прави особено полезно за земеделските производители, които отглеждат по няколко култури, казва Борел.

“Ако в някоя от годините реколтата ви не е успешна или добивът не е достатъчен, можете да консумирате малко повече от вашия енсет,” казва той.

“Ако пък имате добра реколта от другите си култури, можете да консумирате по-малко от вашия енсет.” Това означава, че енсетът може да “смекчи сезонната продоволствена несигурност.”

“Растението е като банкова сметка за храна, като зелен актив, който можете да поддържате и подхранвате, а ако не го използвате, той продължава да се трупа.”

В момента енсетът осигурява храна на 20 милиона души в Етиопия, според Кралската ботаническа градина в Кю, но благодарение на “високия си добив и устойчивост на продължителни периоди на суша,” растението “би могло да бъде климатично интелигентна култура за в бъдеще.”

В края на 2021 г. учени от Великобритания и Етиопия, сред които и Борел, публикуват доклад в Environmental Research, който предоставя привлекателен поглед върху ролята, която растението би могло да играе в бъдеще.

“Смятаме, че въпреки силно ограниченото разпространение в момента, има значителен потенциал за разрастване на устойчивия на климата енсет в Етиопия и в Източна и Южна Африка,” казват авторите.

Може ли тогава отглеждането на енсет да се пренесе от Етиопия до други части на света?

“Много важната уговорка в този случай е, че това е етиопска земеделска култура,” казва Борел. “Затова този тип решения зависят изцяло от Етиопия. Това са местните познания и фермерите на Етиопия, които са прекарали хиляди години в опитомяването на растението.”

“И макар че можем да говори за потенциала на растението и дали би се получило, ние не сме тези, които можем да кажем дали трябва да се случи и може ли да се случи”, казва Борел. На този етап е малко вероятно хората извън Етиопия да видят енсет в чинията си скоро.

Въпреки това, издръжливостта и важността на растението за подкрепата на фермерите в страната показват как практиките, вкоренени в традициите, може да изиграят голяма роля за начина, по който мислим за храната и я консумираме.

“Това е една невероятна култура, в основата на която стоят невероятни местни познания,” посочва Борел.

“Това е само едно от стотиците и дори хиляди слабо използвани култури, които не са особено добре проучени и не са добре известни.

Така че за всяко растение, за което говорим, има много други, които биха могли да имат конкретни комбинации от характеристики, които да ни помогнат да се справим с предизвикателство, пред което сме изправени.”