Само 1 на 10 американци консумира достатъчно плодове и зеленчуци, които са ключът към добро здраве.

Данните от ново проучване сочат, че включването на тези продукти в диетата има явна полза за всеки, диагностициран с висок холестерол.

Изследователите изследват нивата на LDL, или липопротеините с ниска плътност - често наричани "лош" холестерол, тъй като натрупването им може да увеличи риска от инсулт и сърдечни заболявания.

При участниците в проучването нивата на LDL падат с 10%, а общият холестерол със 7% при преминаването към растителна диета, в сравнение с консумиращите месо, установяват експертите.

„Това съответства на една трета от ефекта от приема на лекарства за понижаване на холестерола и би довело до 7% спад на риска от сърдечно-съдови заболявания при човек, придържал се към растителна диета в продължение на пет години“, казва д-р Рут Фрике-Шмид, професор по клинична биохимия и главен лекар в Rigshospitalet в Копенхаген, която е главен автор на проучването.

„Резултатите са подобни на различни континенти, възрасти, различни диапазони на индекс на телесна маса и сред хора в различно здравословно състояние“, казва Фрике-Шмид, цитиран от CNN.

„Ако хората минат на вегетарианска или веганска диета от ранна възраст, потенциалът за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, причинени от запушени артерии, е значителен,“ допълва той.

Анализът се основава на резултати от 30 клинични изпитвания, публикувани между 1982 г. и 2022 г.

Те изследват въздействието на вегетарианските или вегански диети върху всички видове холестерол и аполипопротеин B (apoB) - протеин в кръвта, считан за показател за това колко лоши мазнини и холестерол има в тялото.

Анализът е първият, фокусиращ се конкретно върху ефекта на диетата върху концентрациите на apoB, казват авторите. Резултатите показват, че веганството или вегетарианството е свързано с 14% спад на нивата на аполипопротеин В.

„Този анализ подкрепя това, което вече знаем - включването на повече растителни храни във вашата диета е добро за вашето сърце“, казва в изявление Трейси Паркър, старши диетолог в British Heart Foundation в Бирмингам.

Изследването обаче подчертава, че въздействието на диетата върху холестерола може да бъде ограничено при хора, които „наследяват тенденцията черният им дроб да произвежда твърде много холестерол, което означава, че високият холестерол е по-силно повлиян от нашите гени, отколкото от нашата диета “, според Робърт Стори, професор по кардиология в университета в Шефилд.

„Това обяснява защо статините са необходими за блокиране на производството на холестерол при хора, които са изложени на по-висок риск или вече са страдали от инфаркт, инсулт или друго заболяване, свързано с натрупване на холестерол в кръвоносните съдове“, казва Стори.

Лечението със статини е по-добро от диетите на растителна основа за намаляване на нивата на мазнини и холестерол, според Фрике-Шмид.

„Въпреки това единият режим не изключва другия и комбинирането на статини с диети на растителна основа вероятно ще доведе до още по-голям благоприятен ефект“, добавя тя.

Експертни съвети за започване на растителна диета

Всеки, който обмисля да стане вегетарианец или веган, трябва да е сигурен, че режимът му ще включва достатъчно желязо, йод, витамин В12 и витамин D, казва диетологът Дуейн Мелор, старши преподавател в Медицинското училище на Астънския университет в Бирмингам.

„Ако някой мисли да направи промяна в диетата, е полезно да я обсъди със здравен специалист или диетолог, така че тя да е хранително адекватна, да помогне за справяне със здравословните проблеми и в идеалния случай да бъде приятна“, казва Мелор.

В допълнение, хората, които преминават към растителна диета, трябва да внимават с това, което консумират. „Не всички диети на растителна основа са еднакви“, казва Аедин Касиди, професор в Института за глобална хранителна сигурност в Кралския университет в Белфаст.

Само здравословните растителни диети, комбиниращи плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, подобряват здравето, докато други, включващи рафинирани въглехидрати и преработени храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол, не.

Такива храни са популярните пържени картофи и понички, както и много други хлебни изделия и сладкиши.

Ако хората имат проблеми с приспособяването към напълно вегетариански или вегански начин на живот, казва Паркър, помислете дали да не опитате средиземноморската диета, която се фокусира предимно върху консумацията на плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни и риба.

При нея се хапват минимално количество нискомаслени млечни продукти, яйца и месо.

„Този тип диета може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания чрез подобряване на нивата на холестерола и кръвното налягане, намаляване на възпалението и контролиране на нивата на кръвната захар“, казва Паркър.