На днешната дата - 1 юни, България отбелязва Международния ден на детето. Любопитен факт е, че детският празник се чества на различни дати в различните части на света. 

Откъде започва всичко? 

Първите сведения, в които се посочва отбелязването на детския празник, датират още от средата на 19-и век.

Във втората неделя на юни през 1857 г. американският свещеник Чарлз Леонард - пастор на Универсалистката църква на Изкупителя в Челси, Масачузетс, провежда специална служба, посветена на децата. 

Леонард нарича деня Ден на розата, въпреки че по-късно той става известен като Цветна неделя, а след това и Ден на детето. По тази причина до ден днешен в САЩ Денят на детето се отбелязва във втората неделя на юни. 

Денят на детето е официално обявен за първи път за национален празник от Република Турция през 1920 г., а избраната дата е на 23 април. 

Кога се обявява за първи път Международният ден на детето?

Международният ден на детето е обявен за първи път в Женева по време на Световната конференция за защита на детските права през 1925 г. Избраната дата е 1 юни. 

През ноември 1949 г. 1 юни е установен като Международен ден за защита на децата от Международната демократична федерация на жените в Москва, която е близка до Източния блок и включва най-вече представители на държавите от сферата на влияние на Съветския съюз. 

От 1950 г. 1 юни се отбелязва като Ден на детето в много комунистически и посткомунистически страни.

В България Денят на детето е отбелязан за първи път през 1927 г. на 8 май, като е организиран под патронажа на княгиня Евдокия - сестрата на цар Борис III. 

Кога ООН започва да отбелязва Деня на детето? 

След Втората световна война положението на децата в Европа е тежко и Обединените нации създават нова агенция, чиято цел е да им осигурява храна, дрехи и здравни грижи. деца. През 1953 г. УНИЦЕФ става постоянна част от ООН. Днес агенцията работи в повече от 190 държави и територии.

На 14 декември 1954 г. в Общото събрание на ООН е приета съвместна резолюция на Индия и Уругвай за насърчаване на всички страни да въведат Международен ден на детето, за да насърчат взаимния обмен и приятелството между децата от различните държави, както и за да започнат действия за насърчаване на идеалите на Хартата на ООН и благосъстоянието на децата по света.

На 20 ноември 1959 г. Обединените нации приемат Декларацията за правата на детето, като по този случай датата е обявена и за Световен ден на детето.

Именно на 20 ноември повечето западноевропейски държави отбелязват детския празник. Има обаче и изключения, например Великобритания, която обикновено чества Деня на детето през лятото, за да даде на малчуганите възможност да участват в различни занимания на открито. Обикновено това става във втората неделя на май. 

Индия, Япония, Южна Африка също са сред страните, които честват Деня на детето на свои собствени дати, които са свързани с националната им история.