Политиците в Европа се борят за овладяването на засилващата се водна криза преди лятото, което учени се опасяват, че ще е поредното с предизвикани от климатичните промени суши.

Водните ресурси в Европа стават все по-оскъдни заради задълбочаващото се извънредно положение около климата, като рекордно високите температури през пролетта и историческата гореща вълна през зимата се отразиха видимо на реките и ски пистите на континента.

В последните седмици водните басейни в средиземноморските държави, като Италия, паднаха до нива, които обикновено се свързват с летните горещи вълни, което поставя под заплаха селскостопанското производство, а във Франция и Испания имаше протести заради недостига на вода.

Всичко това идва на фона на очакванията, че температурите ще продължат да се покачват през лятото, а мнозина се опасяват, че проблемът с “несигурността” на водата може да се задълбочи.

Сателитни данни, анализирани от австрийски учени от Университета в Грац, показват, че сушата засяга Европа в много по-големи мащаби, отколкото се очакваше преди.

Проучването беше публикувано, след като учени от ЕС установиха, че през миналата година Европа е преживяла най-топлото си лято, а сушата е била най-голямата на континента поне от 500 години.

Учените от Университета в Грац посочват, че Европа страда от сериозна суша от 2018 г., като страничните ефекти са се проявили миналото лято, когато понижаващите се водни нива се отразиха на производството на храна и енергия, а множество водни видове изгубиха своите естествени местообитания.

“Преди няколко години никога не съм представял, че водата ще е проблем в Европа, особено в Германия и Австрия,” казва Торстен Майер-Гюр, основен автор на сателитното проучване.

2022 г. отправи сигнал към политиците

В Испания, където температурите се покачиха до близо 40 градуса по Целзий през април, премиерът Педро Санчес предупреди през същия месец, че сушата в южната европейска страна се е превърнала в едно от основните ѝ дългосрочни притеснения.

Миналия месец испанският парламент одобри пакет на стойност 2.2 млрд. евро в опит да облекчи ефекта от сушата, който засегна нейния селскостопански сектор.

Междувременно, от Европейската обсерватория за сушите предупредиха по-рано през тази година, че климатичните условия в края на зимата са били сходни с тези от миналата година, когато високите температури и липсата на валежи доведоха до мащабна и продължителна суша, която засегна голяма част от континента.

Най-новите налични данни показват условия за предупреждение за суша за повече от една четвърт от 27-те страни от ЕС, докато 8% от региона е в състояние на опасност от суша.

Според Саманта Бърджис, заместник директор на „Коперник“, тази година лятото в големи части от Европа “не изглежда, че ще бъде толкова страшно, колкото преди месец.”

Това е така, защото на фона на особено променливата пролет, през която Испания и Португалия отчетоха рекордни априлски температури, а в Италия имаше опустошителни внезапни наводнения, проливните дъждове в Южна Европа през последните седмици са помогнали за допълването на резервоарите и увеличаване на влажността на почвата.

Според Бърджис обаче, големи части от Северна Европа и страни, като Испания, Франция и Португалия на юг, все още изглеждат “доста сухи” в период, в който някои учени се опасяват, че Европа може би върви към поредното тежко лято.

Според Клоуи Бримикоум от Университета в Грац, недостигът на вода е особено сериозен проблем в Южна Европа.

“Смятам обаче, че Централна и Западна Европа не са толкова подготвени и в идните години е възможно те да бъдат засегнати по начин, по който не  очакват,” казва Бримикоум. “Хората в Европа трябва да осъзнаят, че климатичните промени засягат континента,” казва още тя.

“Те обичат да мислят, че климатичните промени засягат само и единствено южната част на земното кълбо. Разбира се, те засягат хората там много повече, но засягат и Европа.

Хората в Европа не само трябва да помагат на хората на юг, но трябва да помагат и на себе си, а това означава по-строги мерки за смекчаване на ефектите и приспособяване.”