Приходите на Русия от продажбата на изкопаеми горива отчитат значителен спад след началото на войната в Украйна.

Според последните данни от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), постъпленията й от износ на горива към ЕС са намалели с 90% спрямо пиковите си стойности. Съюзът е купил петрол и природен газ за 18 млрд. долара от началото на година.

Кои държави купуват най-много горива от Русия?

Китай е начело по този показател от началото на годината, като до 16 юни, откогато са последните данни, страната е внесла въглища, петрол и газ за общо 30 млрд. долара. Индия и Турция са следващите най-големи партньори на Русия, придобили суровини за 15.2 и 12.1 млрд. долара.

Далеч назад са останалите големи купувачи, като Обединените арабски емирства (2.3 млрд. долара), Южна Корея (2.1 млрд. долара) и Словакия (2 млрд. долара) са внесли съвкупно два пъти по-малко изкопаеми горива от Турция.

В топ 10 са още Унгария, Белгия и Япония, придобили горива за 1.8 – 1.9 млрд. долара.

България в топ 20

Страната ни заема 17-а позиция в подреждането на най-големите купувачи на руски горива от началото на годината. Вносът е за 1.3 млрд. долара и е по-голям от този на държави, като Италия, Малайзия и Чехия. 

Подобно на нас, Египет и Саудитска арабия са купили нефт, газ и въглища за 1.4 и 1.5 млрд. долара.

Руският износ

През март 2022 г. страната изнасяше горива за 1.2 млрд. долара дневно. Днес тази сума се е понижила с 60% - до 442 млн. долара. Общо 178 млн. долара дневно от тези суровини се изнасят за Китай спрямо 210 млн. долара дневно преди началото на конфликта.