Седем компании са в основата на ръста на S&P 500 тази година от 14.57% към днешна дата.

Те са наричани „великолепните 7“. Сред тях са както най-скъпите компании в света Apple и Microsoft, така и Alphabet, Amazon и три от най-поскъпналите дружества от началото на 2023 г. - Meta Platforms, Nvidia u Tesla.

Благодарение на невероятния им ръст от началото на годината, най-вече дължащ се на изкуствения интелект, те добавят 60%, или 4.1 трилиона долара, към общата си оценка за 2023 г.

Съвкупната им пазарна капитализация вече е 11 трилиона долара, или близо 3 пъти БВП на Германия, пише Business Insider.

Apple и Microsoft

Apple повиши пазарната си оценка до над 3 трилиона долара, с което се превърна в първата компания, достигнала тази стойност. Според Morgan Stanley, Microsoft също е близо до подобна капитализация, като анализаторите очакват това да се случи най-късно през 2024 г. 

От банката определят акциите на компанията като един от най-добрите избори с потенциал за ръст от още 22%, главно заради водещото място на организацията в сферата на изкуствения интелект.

Nvidia и Tesla

Производителят на чипове Nvidia добавя близо 200% към пазарната си оценка през 2023 г. С това компанията се превърна в деветата, преминала границата от 1 трилион долара пазарна капитализация.

Поскъпването на книжата направи главния изпълнителен директор на компанията Дженсън Хуанг 34-ия най-богат човек в света със състояние от 39.2 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. 

Влизането на Tesla в елитната група идва след поскъпване от 126% от началото на 2023 г., благодарение на добрите продажби на компанията, на фона на спада на цените на електрическите коли, както и на сделките за зарядните станции с конкурентите Ford и GM.

“Един от начините да навлезем в сферата на изкуствения интелект е през „великолепната седморка“ - Amazon, Alphabet (Google), Apple, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla," посочват от Saxo Bank в своя тримесечен пазарен доклад.

“Всички тези компании играят ключова роля в разработването и прилагането на изкуствения интелект, но си струва да напомним, че той все още не е двигател на печалбите им“, допълват анализаторите. 

Подценени или надценени

Акциите на седемте компании са „отговорни“ за голяма част от повишението на S&P 500 тази година, което помогна на индикатора да навлезе в бичи пазар. Не всички анализатори обаче са убедени в перспективите пред седемте най-скъпи компании в САЩ. 

Марк Нютън от Fundstrat посочва, че тези компании вече са надценени, докато Майк Уилсън от Morgan Stanley не изключва навлизането на щатската икономика в рецесия, което ще спре ръста на капиталовия пазар.