Пазарът на растително мляко напоследък „експлодира“, предлагайки напитки, направени от семена, ядки, бобови растения, зърнени храни и смеси от тези съставки, често продавани като заместители на кравето мляко.

Не всички от тези опции обаче са достатъчно обогатени с хранителни вещества, така че да отговарят на съдържанието им в млечните продукти, сочат данните от ново проучване.

То анализира хранителните стойности на 233 продукта на растителна основа от 23 различни производители, като установява, че само 28 от напитките съдържат толкова или повече протеини, витамин D и калций, колкото кравето мляко.

Според водещия автор на изследването и диетолог Абигейл Джонсън, това не е проблем, тъй като е лесно човек да си набави тези хранителни вещества от други източници, а кравето мляко със сигурност не е съвършено.

„Но ако потребителят смята, че млеката на растителна основа са еквивалентен заместител на млечните продукти, много от тях не са,“ допълва тя.

Всъщност, те предлагат здравословни ползи, които млечните продукти не могат да гарантират, според професора по медицина в Stanford Prevention Research Center в Калифорния Кристофър Гарднър.

„В нито едно от растителните млека няма холестерол, всички имат много ниски нива на наситени мазнини, а някои от тях съдържат и фибри“, допълва той. От друга страна, в кравето мляко има холестерол и наситени мазнини, но няма фибри.

Част от алтернативните растителни млека са добър вариант за хора, опитващи се да намалят калориите. Те са значително по-нискокалорични от нискомасленото краве мляко.

Четете етикетите

Джонсън и нейният екип поддържат огромна база данни от близо 20 000 етикета на храни и хранителни вещества в Университета на Минесота, която често се използва от външни изследователи за проучвания.

След като анализират етикетите, учените откриват, че 170 от 233 вида растително мляко са обогатени с калций на нива, сходни с тези в кравето мляко. Същото се отнася и за нивата на витамин D, който не се съдържа и в кравето мляко, но почти винаги се добавя.

По-конкретно, 76% от млеката на овесена основа, 69% от продуктите на основата на соя и 66% от алтернативите на бадемово мляко са обогатени както с калций, така и с витамин D, според проучването.

„Ключовият извод е, че ако консумирате определено мляко заради конкретно хранително вещество, трябва да четете етикета, защото продуктите са много различни един от друг“, казва Джонсън.

Същото важи и за съдържанието на мазнини, протеини, фибри и захар.