Малките разлики в навиците ни по отношение на съня в работните и почивните дни от седмицата биха могли да доведат до нездравословни промени в стомашно-чревния тракт, сочи ново проучване.

Това може отчасти да е в резултат на това, че хората с т. нар. "социален джетлаг" има малко по-лош начин на хранене, установяват британски учени.

Известно е, че силно нарушеният сън, особено работата на смени, оказва отрицателен ефект върху здравето.

Спазването на едно и също време за лягане и ставане от сън, както и балансираното хранене, могат да помогнат за намаляване на риска от заболявания.

Проучването на учени от Кингс Колидж (Лондон) сред 1000 души установява, че дори 90-минутна разлика в средното количество сън в рамките на една стандартна седмица би могла да окаже влияние върху видовете бактерии, които се намират в стомашно-чревния тракт.

Наличието на широк набор от различни видове бактерии в храносмилателната система е наистина важно. Някои са по-добри от други, но подходящата им комбинация е от ключово значение за предотвратяването на редица заболявания.

"Социалният джетлаг може да способства за микробиота, която има неблагоприятно влияние върху вашето здраве", казва Кейт Бърмингам, автор на проучването и старши учен по храните в компанията за здравни науки Zoe.

Социален джетлаг имаме когато човек си ляга и става в много различни времена през работната седмица и през уикенда.

Смята се, че социалният джетлаг засяга над 40% от населението на Великобритания, според проучването, и се среща най-често при тийнейджъри и млади възрастни, след което отслабва с напредването на възрастта.

По време на проучването авторите са изследвани съня, кръвта и изпражненията на участниците, които са записвали всичко, което консумират във въпросник за храната.

При участниците със социален джетлаг вероятността да консумират повече картофени храни, в това число пържени картофи и чипс, плюс напитки със съдържание на захар и по-малко плодове и ядки, е била с 16% по-голяма.

Предишни проучвания показват, че хората със социален джетлаг консумират по-малко фибри от тези с по-последователни навици по отношение на съня. Други проучвания пък установяват, че социалният джетлаг се свърза с напълняване, болести и умствена умора.

"Лошото качество на съня влия върху решенията, които хората вземат и те жадуват за храни с високо съдържание на въглехидрати или захар," казва доктор Бърмингам.

Нездравословното хранене може да засегне нивата на конкретни бактерии в стомашно-чревния тракт.

Учените са установили, че три от шестте вида бактерии, преобладаващи при групата участници със социален джетлаг, се свързват с лошо хранене, наднормено тегло и по-високи нива на възпаления и риск от инсулт.

Отношенията между съня, храненето и бактериите в червата ни са сложни и все има много неща, които трябва да бъдат установени, казва екипът от учени.

Междувременно, техният съвет е, ако е възможно, да бъде последователни през седмицата.

"Поддържането на редовни времена на лягане и ставане може да повлияе положително на чревния ви микробиом," казва доктор Сара Бери от Кингс Колидж.